Erika De Neef, 37, rechter op consultatie bij Siske over versiertechnieken

“Hallo Siske.”

 

(stilte) “hmmmmm… Het kan toch niet dat jij advies nodig hebt om van ’t straat te geraken…?”

 

“Het is een moeilijke markt. De concurrentie is keihard tegenwoordig.”

 

“Diploma in marketing?”

 

“Nee rechten…”

 

“Het voelt goed om met je toga in de hall van het gerechtsgebouw rond te lopen, niet?”

 

“Ik doe gewoon mijn werk.”

 

“En, is het een gevierd advocaat, de man van je dromen…?”

 

“Nee, het is een gekend zakenman.”

 

“Een zakenman? Hmm, is hij groot, blaakt hij van zelfvertrouwen, straalt hij succes uit…?”

 

“Hij heeft ook zijn zwakke kanten.”

 

“Vrouwen zoals jij kunnen hem heel zwak maken…”

 

“Vertel mij hoe?”

 

“Duidelijk niet met je schoonheid, hij heeft waarschijnlijk keuze genoeg…”

 

“Ja, maar hij is trouw. Hij heeft een vaste relatie.”

 

“Ach zo.”

 

“Met die trut.”

 

“Is ze van goede komaf? Financieel onafhankelijk? Beschikt ze over een uitgebreid netwerk?”

 

“Absoluut! Ze is dus, zoals je al vermoedde, heel belangrijk voor hem.”

 

“Ik ben vertrouwd met het type. Neem de aandacht die ze krijgt weg en ze

verwelkt als een bloem…”

 

(agressief) "Hoe kan ik haar verslaan?”

 

“Wat zijn we ongeduldig vandaag?”

 

“We worden er niet jonger op…”

 

“Oh ja, het aftakelingsproces… Vertel me… denk je veel aan hem?”

 

“Tuurlijk!”

 

“Je fantaseert de hele dag door over hem, niet? Hoe zou het zijn mochten

jullie samen hand in hand door het leven wandelen, samen allerlei dingen doen, lachen en plezier maken…, en vooral hoe mensen naar jou zouden kijken mocht je arm in arm deftige recepties betreden…”

 

“Dat mag toch…?

 

“Het probleem is dat hij al zo lang deel uitmaakt van je fantasiewereld dat je tijdens het dagdromen niet meer zonder hem kan. Dat wil zeggen dat je er onbewust voor zorgt dat het nooit goed komt tussen jullie."

 

“Dat is niet waar! Hoe kom je daar bij?”

 

“Het leven zit soms raar in elkaar… Kijk, die man is zo belangrijk voor jou geworden dat de gedachte om afgewezen te worden ondraaglijk is. Daardoor heb je onbewust liever niet dat de beslissing over het al of niet hebben van een toekomst samen effectief wordt genomen. Dit zorgt voor een afremming in jouw gedrag tegenover hem en juist daardoor geraak je geen stap verder." 

 

(Pauze)

 

“Je wilt me gewoon testen.”

 

(er verschijnt een minuscule glimlach op zijn lippen)

 

“OK. De vrouw heeft twee sterke wapens, buiten sex, sluwheid, de vrouwelijke aangeboren intelligentie, en eventueel schoonheid: het eerste is kinderlijke onschuld. Vrouwen gedragen zich volgens een genetisch vastgelegd patroon; resultaat van een miljoenenjarenlange evolutie. De meeste mensen denken dat het de man is die de eerste stap zet, maar in feite reageert de man onbewust op het lokgedrag van de vrouw. Tot zover vertel ik je niets nieuws. Nu, dat lokgedrag bestaat uit het accentueren van haar zwakheid, haar onzekerheid, netjes verpakt in kinderlijke onschuld. Het vrouwtje heeft hulp nodig en daar komt het mannetje al aangerend. Het vrouwtje vraagt iets op een kinderlijke manier, de man zegt ja. Waarom? Zijn genen winnen het van zijn verstand. Het mannenbrein is geprogrammeerd om te reageren op vrouwelijke onschuld daarom is het een zeer sterk wapen. Hier in het Westen hebben vrouwen het verleerd om hun vrouwelijke onschuld te trainen en te exploiteren, dat komt door de doorgedreven emancipatie, ze zijn volledig de kluts kwijt. In het Oosten daarentegen waren er vrouwen die van kindsbeen af werden getraind om mannen die hoge posities bekleedden, vele jaren later, te verleiden en zelfs ten val te brengen. Lees maar iets over de geisha’s.

 

In het Oosten zeggen ze: ’Vrouwen zijn als water, zacht en flexibel maar in staat om rotsen te breken’.

 

Train jezelf dus in onzeker gedrag, subtiel onderdanige lichaamstaal en hou er een onschuldige, lichtjes argeloze stijl op na, het zijn zeer krachtige signalen."

 

"En wat is het tweede wapen?"

 

"Er bestaat een uiterst doeltreffende psychologische regressietechniek die elke man tot slaaf maakt. Zie je, doorheen de geschiedenis is de mannelijke dominantie altijd al een illusie geweest, want er zit een grote barst in het pantser.

 

"Zijn edele delen?"

 

"Neen, zijn eerste levensjaren. Elke man is opgegroeid in de moederschoot. De aanwezigheid en de zorg van een moeder heeft een diepe impact op de psyche van het kind. Haar stem, haar aanrakingen, haar geur maken het kind voor de rest van zijn leven gevoelig voor associaties met de kindertijd. Het komt er dus op aan de man mee te voeren naar zijn kindertijd, de tijd waarin zijn lieve mama voor hem alles betekende, de tijd waarin hij zich, bij het minste onheil, wegstopte achter haar rok.

 

“En hoe doe je dat dan?”

 

“Heel eenvoudig; door hem te behandelen als een kind, maar dan op een zodanig subtiele manier dat ie niet snap wat er gebeurt. De vrouwelijke ‘moederstem’ is daar het perfecte middel voor. De berispende stem van de mama is hij namelijk nooit vergeten. Wacht bijvoorbeeld rustig af tot hij iets verkeerds doet. Berisp hem dan met het vingertje in de lucht en het een strenge stem: “Zie dat ik dat niet mee zie hé manneken!” En dan glimlach je weer poeslief maar met een nauwelijks detecteerbare duivelse blik. Je zal zien, hij zal aan de grond genageld staan.

 

...Vrouwen zijn zó machtig en zó intelligent. Ik kan niet beschrijven hoeveel ontzag ik voor hen heb.

Al eeuwen lang geven ze mannen de indruk dat ze de baas zijn en controle hebben, maar eigenlijk zijn het de vrouwen die haast alles bepalen, maar terwijl liefelijk het mannelijk ego strelen."

 

Ga nu maar. Doe aan research, hou er een strak trainingsschema op na, heb geduld, wacht het juiste moment af en sla toe! Ga ga ga ga!"

 

"ok, bedankt"

 

"En euh... als ik ooit eens een goede advocaat nodig heb..."

 

(hij knipoogt)

 

(zij werpt een bevestigende blik)