Dirk Lauwers, 30, verkoper op consultatie bij Siske over verkoopstechnieken

“Wat een mooi pak heb je aan.”

 

“Tja, bedrijfspolitiek.”

 

“Straks moeten alle dieren in de Zoo ook nog een pak dragen...” 

 

“Je weet wel, de eerste indruk enzo….”

 

“Je bent vertegenwoordiger? Dus je verkoopt dingen?

 

“Ja, iedereen verkoopt wel iets hé.

 

“Ja maar de manier waarop… Laat eens kijken… jij bent er zo eentje die zijn laatste Euro uitgeeft aan kostuums om indruk te maken op je slachtoffer, maar eigenlijk weet je van geen hout pijlen maken. Liegen, informatie achterhouden, klein denken, enkel uit zijn op eigen voordeel, maar altijd met de glimlach, het vrouwelijk schoon imponeren met al je zogenoemde verwezenlijkingen… en elke avond in je bed dromen van het moment waarop alle rijkdom van de wereld jouw deel wordt… Wel mijn beste, dat moment ligt nog ver weg.”

 

“Maar euh..., wat doe ik dan verkeerd?

 

“Hetzelfde wat de meeste verkopers doen. De meeste verkopers ‘verkopen’ en als er nu één ding is wat je niet mag doen als je iets wilt verkopen dan is het toch wel ‘verkopen’.

 

“Ik kan niet volgen”

 

“Laat ons even de psycho-biologische basisbehoeften van de mens in ogenschouw nemen. Eens kijken, we hebben het seksuele en het paarbindingsinstinct, het onderwerpings- en het manifestatie-instinct, het jachtinstinct én we hebben ook het stam en kameraadschappelijk instinct. Denk je dat met jouw fantastisch product de instincten van jouw potentiële klant bevredigd worden…?”

 

“Euh…”

 

“Natuurlijk niet. De meerwaarde van jouw product is wellicht ver te zoeken want waarschijnlijk heeft niemand jouw fantastisch product ook maar enigszins nodig. Maar wat heeft jouw slachtoffer wel nodig, in zeer grote dosissen? Liefde, oprechtheid, aandacht, warmte, genegenheid, kameraadschap…dàt zijn pas interessante producten, juist omdat ze zo zeldzaam geworden zijn in onze beschaafde wereld. Dus luister naar de klant en geeft hem wat hij vraagt. Verkoop niet, heb zelfs niet de intentie maar geef enkel informatie, oprechtheid, geef hem aandacht, hij voelt zich alleen, word zijn kameraad want al zijn vrienden hebben reeds hun ziel verkocht in ruil voor een, klein voordeel. 

 

“Zoals een comfortabel afbetalingsplan? 

 

“Je hebt het door.”