Peter Coene, 29, vastgoedmakelaar op consultatie bij Siske over hoe rijk worden

“Hallo Mijnheer Van Hooren, mijn naam is Peter”

 

“Dag Peter, hoe gaat het ermee?”

 

“Goed dank u. En hoe gaat het met u?”

 

“Niet slecht, gezien de omstandigheden.” (beweegt zijn hoofd)

 

“Natuurlijk…”

 

“Ik heb begrepen dat je wilt rijk worden, financieel dan.”

 

“Inderdaad, maar ik heb geen startkapitaal, geld maakt geld weet je wel…”

 

“Hmm, dat weet ik zo nog niet. Volgens sommige onderzoekers zijn de meeste rijke mensen van nul begonnen. Daar valt wel wat over te discussiëren, maar toch.”

 

“Echt? Dat wist ik niet”

 

“Haja, de zin van het lijden, weet je wel?” Geldzorgen op jonge leeftijd is het grootste geschenk dat iemand kan krijgen… Je wordt er door supergemotiveerd om een andere richting uit te gaan. Je wordt psychisch een stuk weerbaarder en je leert van niets iets te maken.”

 

“Allemaal goed en wel, maar hoe raak je in hemelsnaam uit die vicieuze cirkel?”

 

“Iedereen denkt dat geld het hoogste goed is, maar dat is niet zo. ‘Tijd’ is het meest waardevolle.”

 

“Dat begrijp ik niet.”

 

“Wat doen de meeste mensen? Werken en in de file staan. In het weekend boodschappen doen en, auto afwassen, 2 maal per jaar op reis om hun depressie tegen te gaan en dat is’t. Ze hebben geen tijd om iets anders te doen want ze zitten vast in een systeem, in een monetaire dictatuur. Haast alles wat ze verdienen moeten ze afgeven aan de staat en aan de bank.

Als je uit dat systeem wilt stappen moet je eerst tijd ‘kopen’. In plaats van al je tijd op te offeren aan het verwerven van een ‘zeker inkomen’, dien je die inkomsten geheel of gedeeltelijk op te geven. Ga desnoods terug bij je ouders wonen, of slaap in een caravan. Je zal het financieel moeilijk hebben maar je zal tenminste tijd hebben. Tijd is het meest waardevolle wat er bestaat want tijd stelt je in staat om enerzijds kennis op te doen en aan jezelf te werken en anderzijds je spaargeld al heel vroeg te laten rendereren, wat enorm veel verschil maakt op termijn. 

 

“Maar hoe kan je dan een vermogen opbouwen als je geen geld verdient?”

 

Eenmaal je geleerd hebt om aan alle financiële verleidingen te weerstaan kan je via een deeltijdse job heel wat geld opzij leggen en beleggen in bijvoorbeeld dividendaandelen. Dit kan je vrij makkelijk doen omdat je kosten in levensonderhoud zeer laag zijn. Geef dus geen geld uit aan dingen die alleen maar in waarde verminderen en aan allerlei prularia, maar geef geld uit aan dingen die op termijn alleen maar in waarde kunnen toenemen.

 

Om veel geld te gaan verdienen moet je een zekere marktwaarde hebben. Die marktwaarde wordt bepaald door hoeveel men wil betalen voor jouw diensten. Als je veel tijd hebt dan kan je voldoende aan jezelf werken tot je uitzonderlijk goed bent in een bepaald vakgebied. Je moet als het ware een expert worden in iets dat je interesseert, iets dat je passioneert. Als je elke dag 1 uur studeert en je doet dit 10 jaar lang, dan ben je een expert die veel geld per uur kan vragen. Stel je voor hoe snel het gaat als je 4 uur per dag studeert. Als je veel tijd hebt kan je verschillende dingen tegelijk leren. Bijvoorbeeld 5 talen in combinatie met lichaamstaal, verkoops- en onderhandelingstechnieken. Het feit dat je verschillende dingen leert en die ook nog combineert, is juist de meerwaarde tegenover iemand met een ‘gewoon’ diploma. Aanvankelijk verlies je vele jaren, maar op termijn zal je veel verder geraken. De meeste mensen hebben het hier moeilijk mee omdat de beloning zo lang wordt uitgesteld en dat is iets onnatuurlijks. Met de meerwaarde die je hebt verworven verdien je meer geld. Zet minimum 10% van je inkomen opzij en doe dit elke maand, zonder uitzondering. 

Als je een paar jaar verder bent, dan specialiseer je je in beurs en economie. Je leert hoe je 8% rendement kan halen op je spaargeld. Als je dan uiteindelijk toch begint te verdienen dan moet je 8% van je inkomen sparen en beleggen. Door de magie van de samengestelde interest gaat het vanaf dan heel snel met je kapitaal. Het is primordiaal om zoveel mogelijk te sparen en te beleggen zonder al te vele risico want de sleutel om rijk te worden is zorgen dat je geld hebt als iemand anders er geen heeft. Om de zoveel jaren is er een economische recessie waarbij de aandelenmarkten en soms ook het vastgoed sterk dalen. Dàn moet je pas investeren. Op dat moment zullen er heel weinig mensen durven te investeren en heel weinig mensen zullen geld beschikbaar hebben om te investeren, juist omdat het crisis is en omdat ze hun schulden moeten aanzuiveren. Daardoor zakken de prijzen sterk (deflatie). Met de nodige kennis van zaken kan je met die once in a life time opportunity een grote hefboom creëren. Je gebruikt het geld van de 10% die je hebt gespaard en waar je al een mooie rendement op behaald hebt. Zo simpel is het.

 

"Maar het kan nog jaren duren eer er een beurscrash komt."

 

"Misschien, maar als je 30 jaar aan een stuk een rendement hebt van 8%, wat de gemiddelde opbrengst van aandelen is, dan heb je je kapitaal ook al vertienvoudigd. De factor tijd is heel belangrijk. Als je jong bent, ben je dus in feite miljonair, zonder het zelf te beseffen." Tip: Beleg enkel in dividend-aandelen en grondstoffen. Koop goud als alles goed gaat in de wereld en er geen vuiltje aan de lucht is. Je moet er zo snel mogelijk mee beginnen, want rendement wordt in de praktijk vooral bepaald door de factor tijd. Zorg daarom dat je vanaf nu 300€ per maand kan opzij leggen, no matter what. (zie ook bij: Word miljonair, dé formule!)

 

“Maar als het zo simpel is, waarom doet iedereen dat dan niet?”

 

“Omdat de meeste mensen niet meer zijn dan het omhulsel van hun genetisch materiaal en niet op termijn kunnen denken. De vraag is natuurlijk of jij daar bij hoort of niet…”

 

“Wel euh…, dank u.”

 

“Graag gedaan.”