Hoe word je (bijna) onsterfelijk?

Een beschaving die zou bestaan hebben voor de Feniciërs en die Atlantis heette zou, aldus sommigen, in het bezit zijn geweest van een elixir dat het leven aanzienlijk kon verlengen. In de Bijbel heeft men het vaak over figuren die honderden jaren oud waren. Men heeft het ook over de boom der kennis waaraan gouden vruchten groeiden. 

 

Als er al een dergelijk elixir bestond, dan is het perfect begrijpelijk dat men alles in het werk heeft gesteld om het bestaan ervan te ontkennen en de toegang tot de poort van het eeuwige leven voor eens en voor altijd gesloten te houden. Geen enkele gecentraliseerde machtsinstelling heeft er baat bij dat hun onderdanen langer leven. Mocht je lang genoeg leven, dan zou je vroeg of laat de absolute waarheid achterhalen en de waarheid is nu eenmaal ondraaglijk (Bijbel Prediker: hoofdstuk 1 vers 18: “want veel wijsheid brengt veel verdriet en hoe groter de kennis, hoe groter de smart.”) Als je lang genoeg leeft zou je er bijvoorbeeld achter kunnen komen dat God niet bestaat of dat alles gebaseerd is op misleiding, dat liefde doorgaans gestoeld is op eigenbelang, of dat het geluk, waar iedereen naarstig naar zoekt, een illusie is en het leven dus in feite geen enkele zin heeft. Uiteindelijk ontsnapt er slechts één cel aan de definitieve vernietiging: een zaad- of een eicel.

Eerlijk gezegd, wie zou van dergelijk pessimisme nu beter worden? Niemand, want de mensen zouden de moed niet meer hebben om elke dag hup hup hup op te staan om naar hun werk te hollen en dan zouden er ook geen belastingen op arbeid kunnen geheven worden. Aan mythes verdienen we allemaal want ze in stand houden drijft de consumptie op. Waarom zouden mensen zich trouwens nog voortplanten als er niet meer geloofd wordt in een betere toekomst? Als we ouder en wijzer worden, dan zouden bovendien alle inspanningen die de regering levert om de mensen dom te houden, helemaal verloren gaan.

Met andere woorden, we kunnen maar beter niet al te oud worden. Het zou zelfs nog beter zijn mochten we, net na het bereiken van onze pensioenleeftijd, doodleuk doodvallen. Dan hoeven er geen pensioenen meer betaald te worden en blijft er voor de staat meer geld over om te verspillen.

Neen, van de boom der kennis, de boom met de gouden vruchten blijven we beter af.

Die gouden vruchten waren trouwens citroenen, vitamine C dus.

 

Hiermee zijn we aanbeland bij ons onderwerp. Hoe verlengen we ons leven met de bedoeling de ervaring om te zetten in kwaliteitsverbetering en de zinloosheid van het leven alsnog te doorbreken. Normaal heeft een mens daar geen tijd meer voor en het enige wat een oude mens rest is het schenken van de opgedane kennis en wijsheid aan onze jeugd. Maar zelfs daar is in de westerse samenleving geen kat in geïnteresseerd, tenzij natuurlijk als het gaat om de geschriften in het testament…

 

1) Neem vitaminen- en mineralen-supplementen.

Het feit dat we niet meer leven als een nomadenvolk leidt tot bodemerosie. Onze landbouwgrond wordt dus armer aan vitamines en mineralen. Ook door de industriële bewerking van voedings-middelen gaat de voedselkwaliteit er aanzienlijk op achteruit. Meer nog, er worden substanties aan toegevoegd die de opname van essentiële voedingstoffen belemmeren. Daarnaast zorgt het uiteenvallen van de traditionele gezinsstructuur voor een gebrek aan tijd om een gezonde maaltijd te bereiden. Ook door het koken en verhitten van voedsel verdwijnen veel essentiële voedingsstoffen, vitamine C voorop. 

Daarom moeten we deze tekorten aanvullen.

In een appel bijvoorbeeld zit 80% minder vitamine C dan 100 jaar geleden.

 

De aanbevolen hoeveelheden van vitamines en mineralen mikken op het vermijden van tekorten, niet op de preventie van ziekten. Meer nog, momenteel zou drie kwart van de bevolking tekorten hebben, zelfs al houden ze zich aan de officiële aanbevolen hoeveelheden.

De vertering en opname van essentiële voedingsstoffen verslechtert ook nog eens met ouder worden.

Rokers moeten extra oppassen. Roken inactiveert bepaalde vitaminen, B12 in het bijzonder. Door roken stijgt ook de concentratie van de eiwitbouwstof homocysteïne en dat is 10 x schadelijker dan het roken zelf. Een hogere homocysteïne-concentratie, een zeer belangrijke risicofactor voor hart- en vaatzieken (veel belangrijker dan cholesterol), komt vooral door tekorten van essentiële voedingsstoffen, vooral de B vitamines en foliumzuur. 

In magnetronkost zit absoluut geen foliumzuur.

 

Opmerking: pas op voor een overdosis ijzer. Negeer zogenaamde gezonde voeding (bijvoorbeeld ontbijtgranen) met toegevoegd ijzer. Het is juist dankzij ijzer dat bacteriën kunnen groeien zodat we ziek worden en zo de farma-industrie ons pillen kan verkopen. De aandeelhouders van de voedingsindustrie durven namelijk nogal eens dezelfde zijn als van de farma-industrie…

 

2) Isoleer u van de maatschappij als het op voeding aankomt.

Maak je eigen regels als het om eten gaat. Trap niet in de val gezet door de voedingsindustrie die ons altijd en overal wil verleiden met ‘voeding’ die teveel suikers bevat. Hierdoor krijgen we telkens een insulineshot die onze alvleesklier op lange termijn ontregelt waadoor we suikerziek worden (en ook dikker). Maak je eigen eetplan om invloeden van buitenaf te weren. Een hoog gehalte aan bloedsuiker is ongezond. Bloedsuiker, beter gezegd bloedglucose, bindt zich aan eiwitten. Daarbij ontstaan uiteindelijk zogenaamde AGE’s (Advanced Glyosylation Endproducts). AGE’s zijn suiker-eiwit verbindingen. Deze AGE’s worden gezien als belangrijke oorzaak van veroudering. Door AGE’s ontstaat bijvoorbeeld crosslinking. Crosslinking betekent dat er willekeurige nutteloze dwarsverbindingen in je collageen (bindweefsel) ontstaan. Als dit onder de huid gebeurt wordt dit zichtbaar als rimpels. In andere delen van het lichaam neemt simpel weg de kwaliteit van het weefsel af. Het proces is te vergelijken met het verouderen van leer. Jong leer is soepel, oud leer gaat barsten en wordt stug. Dit gebeurt ook in je lichaam. Je weefsels verliezen hun elasticiteit en worden stug en stijf. 

AGE’s leiden tot lenstroebeling (staar, cataract), verstijving van bloedvaten, pezen, rimpels etc.

De kwaliteit van de weefsels neemt door AGE’s dus af maar er gebeurt meer door deze AGE’s. Men heeft specifieke receptoren ontdekt waaraan deze AGE’s zich kunnen koppelen en zo voor heel wat ellende kunnen zorgen. Deze receptoren heten toepasselijk RAGE’s. Als deze RAGE’s door AGE’s geactiveerd worden ontstaan een grote hoeveelheid vrije radicalen! Oxidatie dus! Naast alle nadelen van suiker leidt suiker dus ook tot AGE’s en oxidatie. Door suikerconsumptie ontstaat dus veroudering. Door weglaten van suiker en witmeel wordt je een stuk gezonder. In zeer gezonde culturen gebruikt men nauwelijks suiker of witmeel en in het westen zijn de welvaartsziekten ontstaan, parallel aan de toename van consumptie van suiker en geraffineerd meel. 

Op het moment dat je een supermarkt binnengaat ben je al verkeerd bezig. Voeding is volledig geïndustrialiseerd om een grote groep mensen onmiddellijk te kunnen bedienen. Om dit mogelijk te maken worden er tal van chemicaliën aan voeding toegevoegd. Eet mediterraans en haal zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boer. Eet zoveel fruit als je kunt (zie verder). En eet groenten want ze bevatten het zeer heilzame chlorofyl.

Chlorofyl is de groene kleurstof uit de plantenwereld. Ze is alom vertegenwoordigd, vooral in groene bladgroenten als sla, spinazie, andijvie, prei, peterselie,… Chlorofyl is gekenmerkt door interessante eigenschappen en is vooral belangrijk voor oudere mensen. Het is een excellent middel om de dikke darm zuiver en dus gezond te houden. Chlorofyl is een voedingsbron voor de goede bacteriën in het darmstelsel. In het algemeen werkt het reinigend op de lever en het bloed (chelatie van zware metalen). Het is ook een uitmuntend middel tegen bloedarmoede. Verder betekent chlorofyl een goede bron van magnesium. De laatste jaren is wetenschappelijk aangetoond dat de molecule chlorofyl ook anti-kanker eigenschappen heeft.

Laat groenten niet te lang koken, best stomen, anders gaan de meeste voedingsstoffen verloren.

 

3) Eet de helft minder van wat je nu eet.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat hoe minder je eet, hoe langer je leeft!

We eten met zijn allen veel te veel. Dit komt omdat we opgezadeld zitten met 2 verschillende eet-instincten. Het chimpansee-eet-instinct zorgt voor een voortdurende zin om te eten. Vroeger waren dat zaden, noten, vruchten en af en toe een handvol mieren. De hele dag door fruit eten, kan geen kwaad en is zelfs aan te raden, maar nu eten we ook heel andere dingen. Ons tweede instinct is het jagers-eet-instinct. Dit voorziet ons van de drang om, eenmaal er eten beschikbaar is, er zoveel mogelijk van door te zwelgen want de volgende dagen is er misschien geen voedsel meer. Juist de combinatie van die twee zorgt er voor dat we dik worden en veel teveel eten.

Daarbij komt nog dat in onze moderne maatschappij de meeste mensen verslaafd zijn aan eten om zich wat beter te voelen.

 

We moeten zoveel mogelijk met een hongergevoel rondlopen, net zoals dat honderdduizenden jaren geleden was, want dat ligt veel dichter bij onze natuur.

Het hebben van honger programmeert onze hersenen en hormonen op ‘overleven’ waardoor je juist door minder calorieën tot jou te nemen, juist meer energie hebt, creatiever en beter gefocust bent. Neem dus een licht ontbijt (afhankelijk van om hoe laat je opstaat en van hoeveel en tot hoe laat je gegeten hebt de dag ervoor). Heb je om 10u al honger? Dan ben je goed bezig! Eet dan niet meer dan een stuk fruit, het enige gezonde tussendoortje dat er bestaat.

 

Hoe minder voedsel er in het lichaam verbrand wordt, hoe minder schadelijke afvalstoffen (vrije radicalen, zie verder) er kunnen ontstaan.

Bovendien verhoogt minder eten de insulinegevoeligheid en hoe minder insuline er in je bloed circuleert, hoe langer je leeft. Hoe beter je alvleesklier het insulineniveau kan regelen, hoe lager je gemiddelde bloedsuikerspiegel. Zuurstof in het bloed heeft een voorliefde voor een fusie met de bouwstenen van suikers. Bij deze versmelting ontstaan agressieve vrije radicalen die schade berokkenen aan bloedvaten en zenuwcellen en ons voortijdig doen verouderen.

 

Calorierestrictie tot 2000 calorieën per dag (gemiddelde levenswijze) verlengt aanzienlijk je leven. 

Voor veel mensen is dit een vermindering van 25 tot 40% calorieën! Dit lijkt extreem, toch is dit uitvoerig getest op dieren. Ook bevolkingsgroepen die veel minder eten dan wij, bijvoorbeeld op Okinawa (Japan), leven veel langer dan wij. Bij ondervoeding daalt de levensverwachting evenwel sterk.

 

Om je zin naar voedsel wat in te dijken kan het boek ‘The Shangri-La Diet’ van Seth Roberts je helpen. De zin naar voedsel heeft ook te maken met een gebrek aan essentiële voedingstoffen en een eventuele suikerverslaving. (lees “Het geheim van dik worden” op www.siskevanhooren.com)

 

Eet alleen als je honger hebt en eet weinig genoeg om zeker enkele keren een hongergevoel te hebben per dag? Heb je honger? Goed nieuws!

Pas dinnercanceling toe: dat is het af en toe overslaan van het avondmaal.

 

Het overwinnen of het beter onder controle houden van deze eet-instincten is niet evident want instincten zijn genetisch geprogrammeerd gedrag. 

Je zou eigenlijk een situatie moeten creëren waarbij er niet altijd voedsel beschikbaar is.

 

4)Neem anti-oxidanten.

De stofwisseling, die bestaat uit chemische reacties, produceert afvalstoffen (oxidatie). Een bepaalde soort afvalstoffen, vrije radicalen genaamd, brengen schade toe aan de moleculen. Zuurstofmoleculen zijn instabiel door hun chronisch elektronen tekort. Hierdoor zullen deze moleculen hun elektronen ergens anders gaan ‘stelen’. Bij dit proces slagen de elektronen er niet altijd in succesvol te paren en blijft er soms één elektron over. Dit elektron is het vrije radicaal en zal op zijn beurt, net zoals de zuurstofmolecule, ook weer ergens elektronen wegkapen. Daardoor hebben andere moleculen weer een tekort en dat gaat zo verder tot dit schadelijk proces wordt gestopt door een anti-oxidant. 

Ongewenste oxidatie brengt heel wat schade toe aan het organisme. Dat gaat van de beschadiging van celmembranen en het erfelijk materiaal tot de aantasting van onverzadigde vetzuren en eiwitten, waardoor de weerstand verzwakt.

Nutritieve anti-oxidanten zijn moleculen die gemakkelijk een elektron afstaan.

Vitamine C en E zijn sterke anti-oxidanten en deze kan je dus gemakkelijk vinden als supplement.

 

Er zijn intussen al heel wat supplementen te verkrijgen die een volledig gamma aan krachtige anti-oxidanten bevatten. Diersoorten die lang leven, zoals schildpadden bijvoorbeeld bevatten hoge concentraties anti-oxidanten.

We mogen gerust stellen dat een groot deel van de bevolking te weinig anti-oxidanten tot zich neemt. Chimpansees, waarmee we een gemeenschappelijke voorouder hebben, aten, zoals reeds vermeld, haast de hele dag fruit. (eet zeker 5 stukken fruit per dag waarvan 3 appels met schil!) Wat later in de geschiedenis zijn we geëvolueerd naar een vleeseter maar de metabolische behoefte van het lichaam veranderde niet. 

Let wel, het is altijd beter antioxidanten uit fruit te halen dan uit supplementen aangezien ze uit fruit in een andere vorm aanwezig zijn en meer effect hebben. Als je toch supplementen neemt, neem dan een lage dosis en slechts 4 keer 4 weken per jaar. Te veel antioxidanten zijn schadelijk! 

 

Recente studies brengen een nieuw sterk anti-oxidant naar voor: de procyaniden. Die vind je cacao, de schil van appels en rode druiven, en meidoornextract. Onlangs werden ook twee stoffen, tyrosol en hydroxytyrosol uit witte druiven, geïdentificeerd als beschermende substanties.

 

Ook resveratrol (bioflavonoïde) is sterk aan te raden. Resveratrol is een stofje dat je in rode kwaliteitswijnen aantreft. Het zijn in feite de schil en pitten van de druiven die de anti-verouderingsstof bevatten. Je hoeft niet elke dag een liter wijn te drinken; resveratrol is apart verkrijgbaar bij de apotheek. 

Resveratrol (en ook chroom en alfa-lipoïnezuur) verhoogt de insuline-gevoeligheid of verlaagt dus de insulineresistentie.

 

Melatonine. Hoewel melatonine in 1998 verboden werd in België, valt er over dit hormoon toch iets te zeggen. Aanvankelijk was men, zoals zo dikwijls, euforisch over de uiteenlopende eigenschappen van dit krachtig anti-oxidant. Achteraf bleken er toch heel wat bijwerkingen op de proppen te komen. Uiteindelijk bleek dat dat vooral te maken had met overdosering. Men mag melatonine, wat door het lichaam (pijnappelklier) zelf aangemaakt wordt, slechts in zeer kleine dosissen nemen (max. 0,3 milligram per dag). De meeste preparaten bevatten destijds 2 à 3 gram! Daarbij waren er heel wat gebruikers die dan nog eens meerdere pillen per dag tot zich namen. Bovendien is het grootste deel van de verkochte producten synthetisch, terwijl men enkel mag opteren voor het natuurlijke product (geloof niet altijd wat er op de verpakking staat!). 

Melatonine is interessant omdat de molecule zeer klein is en bovendien is het water- en vet oplosbaar, daardoor komt het gemakkelijk overal in het lichaam. Hierdoor is melatonine het meest effectieve anti-oxidant dat er bestaat. 

De meer recente onderzoeken over de effecten van melatonine zijn opnieuw een stuk positiever. Naarmate je ouder wordt neemt de concentratie van melatonine af, vandaar dat je best niet voor je 40ste levensjaar begint met een kleine dosis. De inname van melatonine verhoogd de concentratie van het energiehormoon DHEA. Muizen leven langer als er melatonine aan hun drinkwater wordt toegevoegd en je slaap en waakritme wordt beter geregeld. Ook je immuunsysteem wordt erdoor ondersteund. Bovendien is melatonine het enige hormoon dat geen ernstige bijwerkingen vertoont, mits de gepaste dosis in acht wordt genomen.

Nu wordt melatonine verkocht aan veel kleinere dosissen van 0,1 milligram. Naarmate je ouder wordt kan je de dosis opdrijven naar 0,2 (50j) en 0,3 (60j) milligram.

 

Knoflook is tevens vermeldenswaard daar het een van de krachtigste anti-oxidanten is met een sterke kankerremmende werking. U kan dit vinden als voedingssupplement.

Drink thee! De meeste thee’s bevatten flavonoïden (zie verder) en hebben daardoor een remmend effect op het ontstaan van AGE’s (puntje2) wat het zelfde is als antioxidatie.

 

5) Neem probiotica.

De darmflora vormt een orgaan op zich en bevat een biljoen bacteriën, waaronder veel gunstige. Goedaardige bacteriën tref je overvloedig aan in melkzuur-gefermenteerde levensmiddelen zoals yoghurt en kaas. Tegenwoordig worden deze ‘traditionele’ levensmiddelen meestal kunstmatig bereidt en bevatten ze nauwelijks nog goede bacteriën. Daarom is het belangrijk vooral de lacto-en bifidobacillen aan te vullen. Japanners drinken al sinds 1930 Yacult, een gefermenteerd melkdrankje dat is verrijkt met de goede bacterie lactobacillus casei shirota. Drink dus regelmatig op nuchtere maag Yacult. Nog beter is het om veel yoghurt te eten. Opteer dan wel voor magere yoghurt zonder suiker (de smaak went wel). Je zal er gewicht door verliezen want yoghurt heeft een laag glycemsiche waarde waardoor je insuline-niveau minder piekt (zie ‘Het geheim van dik worden’ bij essays op www.siskevanhooren.com). In yoghurt zitten veel probiotica. Nog beter is het om probiotica als extra in de poedervorm (verkrijgbaar bij de natuurwinkel) over de yoghurt te strooien. Dan heb je meteen 6 verschillende goede bacteriën in plaats van slechts één of twee in de merkdrankjes. 

 

6) Eet veel vis.

Veel vis eten of, in geval van vervuiling, zorgen voor extra omega 3 verzuren is essentieel. Omega 3 is een van de belangrijkste peilers van onze gezondheid. Het heeft een verdunnend effect op het bloed, verminderd aanzienlijk de kans op hart en vaatziekten, is essentieel voor de celwerking, heeft een stabiliserend effect op het zenuwstelsel, voorkomt kanker en is belangrijk ‘hersenvoedsel’.

 

7) Polyfenolen.

Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep, Ze worden onderverdeeld in tanninen en fenylpropanoïden zoals ligninen en flavonoïden.

Belangrijke polyfenolbronnen zijn bessen, thee, bier, kwaliteitsvolle wijn, olijfolie, chocolade/cacao, walnoot, pinda, yerba mate en andere vruchten en groenten.

Vruchtschillen hebben een hoog gehalte aan polyfenolen. 

Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene (kanker) werking.

Verder kwam uit een studie aan het licht dat het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op Alzeimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk werden gehouden.

Andere interessante polyfenolen zijn:

epigallocatechinegallaat (EGCG) en epicatechinegallaat (ECG); beiden tref je aan in groene thee.

Polyfenolen verhogen bovendien de insulinegevoeligheid. Een lage gemiddelde insulinespiegel is een cruciaal onderdeel van anti-veroudering en zwaarlijvigheid, ik kan dit niet voldoende benadrukken.

Flavonoïden, die tot de polyfenolen behoren, en anthocyanen (kleurstoffen in planten die eveneens tot de flavonoïden behoren), zijn eigenlijk een soort super-anti-oxidanten en beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten. 

 

Het is belangrijk om weten dat de meeste ziekten (slechts 1% van de mensen sterft aan ouderdomszwakte, de rest sterft aan ziekten) in feite ontstekingen zijn. Deze ontstaan door een gebrek aan vitamines en andere essentiële voedingsstoffen. Het dichtslibben van de aders bijvoorbeeld is een overlevingsreactie van het lichaam om een beschadigde aderwand te herstellen. De scheurtjes in de aderwanden zijn het gevolg van een ontsteking door een gebrek aan vitamine C. Cholesterol is dus niet altijd de boosdoener. Trouwens om cholesterol af te breken heb je vitamine C nodig…

 

Het is aangetoond is dat diabetes mellitus type 2 een gevolg is van een hogere ontstekingsactiviteit. Ontstekingsactiviteit leidt tot een slechter werkende alvleesklier en tot een lagere insulinegevoeligheid. Verder is bekend dat een hoge inflammatoire (ontstekings-) toestand de spiegel van het anabole testosteron verlaagt en een lage inflammatoire toestand de spiegel van het testosteron verhoogt. Testosteron is een hormoon dat zowel de vitaliteit van mannen als van vrouwen bepaalt. Bovendien resulteert een lage inflammatoire status in een verlaging van oxydatieschade.

Ontsteking verhoogt de vrije radicalen belasting. Hieruit blijkt weer dat de ontstekingsactiviteit de werking van organen en hormonen benadeelt. Als men zijn ontstekingsactiviteit laag houdt, houdt men zijn hormonale gezondheid en zijn jeugd langer intact. Veel moderne beschavingsziekten zijn auto-imuun-ziekten. Oorzaken zijn een lagere weerstand door een verstoorde darmflora door een gebrek aan essentiële voedingstoffen en probiotica en een te hoge inname van antibiotica en suiker. Met antibiotica haal je dus eigenlijk het paard van Troje binnen. Maar antibiotica of stoffen die een gelijkaardige werking hebben (bijvoorbeeld triclosan) zitten ook in stoffen die we dagelijks gebruiken. Denk maar aan antibacteriële zeep of zelfs tandpasta. Zo wordt ons immuunsysteem opzettelijk gesaboteerd waardoor we vatbaarder worden voor ziekten en de farma-industrie rijker maken.

Als voorbeeld van een inflammatoire spiraal nemen we overgewicht. Vetweefsel is metabool actief, het produceert stoffen (CRP en IL- 6) die ontstekingen bevorderen. Daarmee neemt de insulinegevoeligheid af en de werking van de alvleesklier vermindert. Hierdoor stijgt de insulinespiegel, hetgeen vetopslag en dus overgewicht weer verder in de hand werkt. Tegelijkertijd ontstaan vergrote hoeveelheden vrije radicalen, die genen weer activeren die de inflammatie verder aanjagen en we gemakkelijker ziek worden en allergische reacties krijgen. 

Een hoge insulinespiegel remt de zgn. FOXO gen-transcriptie factoren, waardoor meer radicalen ontstaan. Een actief FOXO corrigeert voor een te actief insulinesysteem / insulinegroeifactoren.

Het FOXO systeem en SIRT1 en dat is het antiverouderings-eiwit dat vrijkomt bij een hypocalorisch dieet, het enige dieet dat bij proefdieren effectief is gebleken tegen veroudering, blijken elkaar te stimuleren.

De belangrijke FOXO gen-transcriptie factoren kunnen we overigens ook activeren door zgn. polyfenolen, in plantaardige voeding. Polyfenolen stimuleren het FOXO gen en verlagen daadoor de oxidatie en hierdoor ook inflammatie, teruggang van insulinegevoeligheid en teruggang van anabole hormonen.

Zoals je ziet, is alles met elkaar verbonden. Een perfect evenwicht tussen al deze factoren is voor de moderne mens soms moeilijk te vinden, daar onze leefgewoonten heel ver zijn afgedwaald van wat we als natuurlijk en dus gezond mogen beschouwen. 

De biochemie van een lang en gezond leven in de moderne samenleving is dus ver te zoeken. Niet moeilijk als we worden gebruikt als proefkonijn van de farma- en voedingsindustrie. 

Opmerking: neem nooit langdurig voedingssupplementen en las regelmatig pauzes in. Als je teveel vitamines slikt, zal je lichaam er sommige zelf minder aanmaken. Als je bijvoorbeeld al veel fruit eet dan heb je veel minder vitamines en anti-oxidanten nodig. Het is altijd beter om voedingsstoffen in zijn natuurlijke vorm tot zich te nemen. Op die manier zal men er ook veel meer binnenkrijgen. Zo bestaan er bijvoorbeeld alleen al meer dan 6000 soorten flavonoïden. Maar aangezien ook onze ‘gezonde voeding’ tegenwoordig zeer weinig voedingswaarde heeft, is het aangewezen om supplementen te nemen. De nieuwste supplementen zijn ook vollediger en hebben een betere samenstelling. Bijvoorbeeld: vroeger had je vitamine C en nu heb je vitamine C aangevuld met bioflavonoïden, wat een veel betere werking geeft. 

 

8) Voldoende blootstelling aan zonlicht.

De moderne mens zit teveel binnen. Daardoor komt de huid te weinig in contact met zonlicht en produceert het lichaam te weinig vitamine D. 

Let op! Regelmatig contact met zonlicht is niet gelijk aan een hele dag in de zon liggen! Een kwartiertje per dag in de buitenlucht is al voldoende, maar dan wel elke dag.

 

9) Kruiden

In het Oosten werken wordt veel meer met kruiden gewerkt. Hier gebruikt men haast enkel peper en zout (peper sluist vitale stoffen naar de cellen: de opneming neemt met maar liefst factor 2,5 toe!).

Alles wat we nodig hebben vinden we in de natuur terug. Dat is geen hekserij maar pure logica, aangezien de mens en de mensaap miljoenenjarenlang in symbiose geleefd heeft met de natuur. Kruiden vormen aldus een essentieel onderdeel van een evenwichtige en levensverlengde voeding omdat ze eenvoudigweg (opnieuw) een gezonder persoon van je maken. Zo bevatten ze onder andere tal van fenolen. Drink dus kruidenthees, lees over kruiden en probeer meer kruiden te gebruiken in de keuken; je eten zal er een stuk lekkerder door worden en je zal minder ongezonde sauzen nodig hebben. Ook vind je tal van kruidenextracten in natuurwinkels.

 

Over de heilzame werking van kruiden, vitamines, probiotica en anti-oxidanten kan men tot in het oneindige uitweiden en dit essay is dan ook verre van volledig. De boodschap die we moeten onthouden is dat de meeste mensen hun voedingspatroon radicaal dienen te veranderen.

 

10) Een gezond gebit

Bij mensen die regelmatig last hebben van ontstoken tandvlees ligt het sterftecijfer 40% hoger. De bacteriën die bij tandvleesontstekingen betrokken zijn, komen in de bloedbaan terecht en spelen een rol bij hartaanvallen en hersenbloedingen. Regelmatig tanden-poetsen met een klein beetje tandpasta en flossen helpt deze bacteriën te verwijderen. Tandvleesontstekingen hebben vaak stress en een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals het belangrijke anti-oxidant co-enzym Q10, als oorzaak. 

 

11) Weinig of geen seks.

Waarschijnlijk is dit wel het minst populaire middeltje, maar toch vermeldenswaard. Hoe minder seks je hebt, hoe meer je lichaam geprogrammeerd staat op het bereiken van doelen (het doden van een prooi als voedsel voor de stamgemeenschap). Seks zou eigenlijk pas een beloning mogen zijn als dat doel bereikt is. Als je dus seks uitstelt, blijft je scherp, doelgerichter en gezonder. Seks te lang uitstellen is dan weer ongezond want seks helpt je hormonale onevenwichten te herstellen, vooral bij vrouwen.

 

12) Bestudeer het Stoïcisme.

Het Stoïcisme is een van de boeiendste filosofische stromingen uit de geschiedenis. Stoïcijnen aanvaarden hun sterfelijk lot en de zinloosheid van het leven. Volgens hen vind je pas een vorm van rust als je hebt leren aanvaarden dat het geluk, waar iedereen zo wanhopig naar op zoek gaat, gewoon niet bestaat. Stoïcijnen bannen ook overdreven positivisme uit hun leven waardoor hun verwachtingen realistisch blijven en ze minder een speelbal worden van omstandigheden. De moderne westerse mens is veel te positief ingesteld want hij wil zijn ontluikende depressie wanhopig de kop indrukken.

Dat je door de zinloosheid van het leven te aanvaarden minder stress hebt en daardoor langer leeft, is eigenlijk best wel grappig.

 

13) Wandelen is gezond!

Het menselijk lichaam is gebouwd om 40km per dag af te leggen. Wat doen wij? Een hele dag op een stoel naar een computerscherm zitten staren. En dan voelen we ons niet goed, gaan we naar de dokter en zien we in de wachtzaal een affiche hangen met als opschrift: “Wandelen is gezond!”.

Alle afstanden tot 1,5 kilometer leg je te voet af. Alle afstanden tot 5 kilometer (of meer) doe je met de fiets. Zo moeilijk is dat toch niet? Het is trouwens recentelijk aangetoond dat neurogenese (de aanmaak van nieuwe hersencellen) toeneemt na lichaamsbeweging. Daarnaast word je minder insulinegevoelig als je gematigd maar regelmatig sport. Het zenuwstelsel en bepaalde hersengebieden zoals de hippocampus en prefrontale cortex profiteren van verbeterde doorbloeding door beweging en aërobe training. Knaagdieren die per dag 5km afleggen op een looprad hebben een grotere cortex. De hippocampus, een hersengebied dat cruciaal is voor leren en het geheugen, krimpt gemiddeld 2% per jaar. Hoe meer je beweegt echter, hoe minder je hippocampus krimpt. 

Ook daalt de cortisolspiegel, het stresshormoon bij uitstek, als je op een ontspannende manier sport bedrijft. Verder verhoogt lichaamsbeweging de concentratie tryptofaan in de hersenen, van waaruit het ‘gelukshormoon’ serotonine wordt gemaakt. Bovendien is aangetoond dat lichamelijke activiteit het aan- en uitschakelen beïnvloedt van meer dan 500 verschillende genen. Deze genmodulaties helpen bepalen of er nieuwe receptoren, synaptische verbindingen en neuronen ontstaan en hoeveel.

 

Let wel: teveel sport is niet goed. Als je sport verbruik je veel zuurstof en daarbij komen veel vrije radicalen vrij. Sport daarom heel matig en op een totaal ontspannende manier.

Een krokodil wordt wel 100 of zelfs 200 jaar oud. Heb je al eens een krokodil zien joggen…?

 

14) Niet te veel alcohol.

Alcohol voert de vrije radicalenproductie op. Vandaar dat mensen die meerdere glazen per dag alcohol drinken, sneller oud worden. Toch is alcohol niet alleen slecht. Je af en toe eens ‘laten gaan’ verlaagt de stress en geeft een goed gevoel dat enkele dagen kan aanhouden. Weekenddrinkers zijn beter af dan mensen die elke dag alcohol nodig hebben, want dagelijks alcohol drinken doet het effect teniet.

 

15) Leef volgens je biologische identiteit.

De mens is gemaakt om op jacht te gaan op eiwitrijk voedsel (mannen) of om voedsel te verzamelen (vrouwen). Een prooi vinden en uitschakelen was zo belangrijk voor de overleving dat onze hersenen en ons hormonaal stelsel bijna enkel functioneren voor dat doel. Nu bevredigen we onze jacht en andere instincten haast niet meer. Behalve dan in een partijtje voetbal of in de jacht naar geld. Onze hersenen en hormonen worden in slaap gewiegd en we worden in biologische termen overbodig. Een levend wezen dat overbodig is, leeft niet lang. 

 

Sterven begint bij de westerse mens dus al heel vroeg en dat uit zich via stemmingsstoornissen.

 

Leven volgens onze biologische identiteit is gemakkelijker gezegd dan gedaan in een maatschappij die juist het tegenovergestelde van ons verwacht, maar het besef dat we verkeerd bezig zijn, is al een begin. Dat we niet meer op jacht kunnen gaan zou op zich niet zo erg zijn mochten we onze andere instincten nog voldoende kunnen bevredigen. Het moederinstinct, het verzamelinstinct, of het staminstinct bijvoorbeeld dat zorgt voor de behoefte aan voldoende sociale en respectvolle contacten. Als de sociale cohesie verwatert en de mens zich niet meer geapprecieerd voelt, dan is de mens alweer een stapje dichter bij de totale overbodigheid en steekt een depressie al gauw de kop op.

 

16) Verminder stress

Bij elke celdeling wordt het uiteinde van onze chromosomen, de telomeren, een stukje korter, waardoor de cel er na verloop van tijd er niet meer in slaagt zich te delen en afsterft (de Hayflick-limiet). De meeste cellen delen zich een beperkt aantal maal en houden er dan mee op.

Hoe meer stress, hoe korter de stukjes telomeren en dat kan 10 jaar schelen. Stress zorgt voor een hogere energiebehoefte en daardoor wordt er meer suiker verbrand. Hierbij worden ook vrije radicalen gevormd.

 

Ook door stress verlaagt het domanine- en serotonine niveau, De gelukshormonen bij uitstek.

 

Stress en depressies vormen de belangrijkste doodsoorzaak. Denk maar aan hart- en vaatziekten, lagere weerstand enz.

 

Het overwinnen van chronische stress en depressie (vaak het resultaat van chronische stress) is noodzakelijk aangezien zij een negatieve invloed uitoefenen op onze insulinegevoeligheid en vetopslag. Stress is er tevens verantwoordelijk voor dat we minder goed essentiële voedingsstoffen opnemen en ze gemakkelijker afgebroken worden, vooral vitamine C. 

 

Depressie zorgt voor slapeloosheid en het is tijdens de slaap dat het immuunsysteem zich herstelt en er lichaamseigen hormonen worden geproduceerd. Daarom is een verkwikkende slaap een belangrijk middel tegen verouderen. (lees ook: “Mensen zonder depressie zijn abnormaal!” op www.siskevanhooren.com) 

 

17) Houd je hersenen scherp en blijf langer werken.

Dit is wellicht een van de belangrijkste punten. Hersenen die onvoldoende geprikkeld worden, zijn vanuit een biologisch perspectief niet langer belangrijk en sterven af, zelfs al let je op je voeding. Daarentegen, als men zijn geest scherp houdt, geef je een signaal aan je lichaam dat het nog te vroeg is om te sterven omdat je jezelf nuttig blijft maken. Wat je hersenen voortbrengen kan namelijk bijdragen tot de overleving van de stamgemeenschap. Hoe meer en hoe beter men zijn hersenen traint door het blijven opdoen van kennis, multidisciplinaire activiteiten te ontplooien, steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan en te interageren met andere mensen (bijv. door het overbrengen van kennis), hoe langer men zal leven. Kijken we maar naar enkele bekende economen, wetenschappers en ook (een veel kleinere groep…) politici.

Ook hier is neurogenese van toepassing.

Als je hersenen in conditie blijven kan je ook langer werken en, als je langer werkt blijven je hersenen in conditie. Daarom leven vrouwen langer dan mannen; ze blijven vele langer actief en hun bijdrage voor de stamgemeenschap blijft veel groter, wat dan weer zorgt voor een positieve hormonale feedback (voldoening).

 

Door passiviteit verlaagt de testosteron-spiegel. Een verlaagt testosterongehalte versnelt het verouderingsproces (verlies van spiermassa, botontkalking, verlies van energie en libido…).

 

Regelmatige lichaamsbeweging, geestelijk actief blijven en een actief sociaal leven zorgen voor hogere dopamineniveaus in de hersenen. Mensen met lagere dopamine-niveaus gaan er geestelijk sneller op achteruit. De dopaminespiegel verlaagt langzaam met het ouder worden. 

 

Visvetzuren, jodium en B vitamines zijn essentiële bouwstenen die onze hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren.

Groene thee drinken stelt dementie uit. Vitamine E vertraagt de aftakeling van de hersenen. 

Koffie verjongt de hersenen doordat het plaques afbreekt en stoffen afvoert die anders hersencellen beschadigen. Stressgevoelige mensen drinken wel best niet te veel koffie daar dit de insulinespiegel te veel doet pieken.

Chocolade: bevat het antioxidant flavonol. Dat verbetert de bloedstroom naar de hersenen, daardoor kunnen zuurstof en bouwstoffen de hersenen beter bereiken. Eet wel uitsluitend zwarte chocolade en mel met mate; chocolade is suiker!

Drink ook appelsap. Dit stimuleert o.a. de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die het geheugen verbeterd en het leervermogen van de hersencellen vergroot. In appelsap zijn ook de schillen van appels verwerkt en net onder de schil bevinden zich de meeste heilzame stoffen.

 

Opdat de hersenen goed functioneren moeten ze goed doorbloed worden en voldoende zuurstof krijgen. Die hoge zuurstofbehoefte betekent dat er in het hersengebied meer vrije radicalen rondzwerven. Daardoor is de oxidatieve stress groter. Antioxidanten zoals co-enzym Q10 en alfa-liponzuur (= ook alfa-lipoïnezuur) zijn ook hier dus belangrijk. Zenuwziekten zoals Alzheimer en Parkinson worden steeds meer in verband gebracht met vrij radicalen en hun vernietigingsdrift in de hersenen. Vitamine E is zeer goed tegen alzheimer.

 

18) Omgeef je met (jonge) mensen.

Vroeger leefden we in een stamgemeenschap. We bleven gedurende heel ons leven in contact met alle stamleden.

Nu worden we als het ware weggerukt uit de stamgemeenschap. Eenmaal we wat ouder worden en de kinderen het huis uit zijn, vermindert het contact al snel. Als we ‘te oud’ geworden zijn, worden we ‘opgesloten’ in rusthuizen. We mogen dan al van geluk spreken als onze kinderen ons nog niet vergeten zijn. Daarbovenop hebben we af te rekenen met individualisme. Mensen hebben minder contact met elkaar. Het is bewezen en niet meer dan logisch dat eenzaamheid ons verouderd. Jezelf omgeven met (interessante) mensen en jongelui houdt je jong. Dat komt omdat we biologisch geprogrammeerd zijn om onze kennis door te geven. Daarom geeft ons dat een goed gevoel als we een stukje van onszelf kunnen overdragen. We worden nuttiger en leven daardoor langer.

 

19) Geloof daadwerkelijk dat je onsterfelijk bent.

Of om het iets genuanceerder te zeggen: ga er vanuit dat je lang zult leven en stem je leven daar op af. Studeer bijvoorbeeld langer (eventueel autodidactisch) en wacht wat langer om te beginnen met geld te verdienen. Aanvankelijk lijd je verlies maar op langere termijn zul je veel beter af zijn en beter in staat zijn om datgene te doen wat je graag doet, en dat is dan weer een belangrijke voorwaarde om langer te blijven werken en langer gezond te blijven. Het feit dat je langer zal leven geeft je meer motivatie om kennis op te doen die je dan weer kan aanwenden om de kwaliteit van je leven te verbeteren en zo onze aanvankelijke doelstelling, lang genoeg leven om het verschil te kunnen maken, te helpen verwezenlijken. Heel wat rooskleuriger dan het huidige scenario waarbij we op oudere leeftijd erachter komen dat ons leven geen of weinig zin heeft gehad omdat we nooit hebben kunnen doen wat we graag zouden gedaan hebben, dat het systeem ons misleid heeft en enkel heeft geparasiteerd op ons zwoegen.

 

“Ach, wist ik toen maar wat ik nu weet…”

 

20) Toekomst.

Telomerase is een enzym dat ervoor zorgt dat deze telomeren weer worden hersteld. De meeste kankercellen slagen er echter in dit enzym terug te activeren, waardoor de cellen zich wel oneindig kunnen reproduceren. Het is dus slechts een kwestie van tijd eer wetenschappers de werking van telomerase zullen doorgronden en daarmee het ultieme anti-verouderingsmiddel zullen hebben ontdekt.

 

 

“Hoe oud ik ook word, ik ga er altijd van uit dat ik nog 15 jaar te gaan heb.” Uitspraak van de bekende en schatrijke zakenman Kirk Kerkorian, geboren in 1917 en nog steeds springlevend (op 07/04/2011) 

 

Ja, ook uw beleggingen brengen meer op als je langer leeft.

 

Besluit: veroudering is een ziekte (of we zouden het beter als een ziekte aanschouwen).