Het geheim van dik worden.

Introductie

 

Er is nog nooit zoveel kennis geweest over de mechanismen van aankomen en afvallen en toch wordt de mensheid alsmaar dikker en vetter. Volgens ‘specialisten’ liggen de redenen voor de hand. We lijden een sedentair leven en eten ongezond. Met andere woorden, als we wat meer zouden bewegen en wat beter op onze voeding zouden letten, vliegen de kilo’s eraf…?

 

Mocht het zo simpel zijn, dan zou er haast niemand meer zwaarlijvig zijn, met uitzondering van enkele fastfood-fundamentalisten en een handvol mensen die tegen elke vorm van fysieke inspanning is. Er zijn dus duidelijk andere redenen in het spel. Maar waarom schuift men dan toch telkens dezelfde oorzaken zoals ‘te weinig bewegen’, ‘te calorierijk voedsel’ en een ‘te hoge suikerconsumptie’ naar voren? Wordt de waarheid voor ons verborgen gehouden of hebben alle wetenschappers, diegenen dus van wie je het minst zou verwachten, het meest te lijden aan hersenatrofie? En waarom is er blijkbaar nooit iemand die deze theorieën in vraag stelt? Waarom houden de media deze mythes in stand? Stel je voor dat de werkelijke redenen van zwaarlijvigheid bekend zouden zijn, is het dan geen misdaad om deze geheim te houden en om op georchestreerde wijze foute theorieën de wereld in te sturen?

 

 

Deel 1: positief vet versus negatief vet

 

Eerst en vooral dienen we een onderscheid te maken tussen vetophopingen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid en wiebelende vetkwabben die onze gezondheid schaden.

 

Positief vet

Mensen met een matig overgewicht (body mass index tussen de 25 en 30) leven gemiddeld langer… Dat komt omdat wie een paar kilootjes meer weegt, minder vatbaar is voor infecties en meer reserves heeft om te herstellen na een ziekte of operatie. 

Onderhuids vetweefsel is namelijk geen levenloze materie of inert weefsel maar een integraal onderdeel van het lichaam. Het is belangrijk bij tal van stofwisselingsprocessen en heeft een eigen bloedvoorziening. Vetweefsel is een actief orgaan dat vrije vetzuren, hormonen, cytokines, vasoactieve factoren en andere metabool actieve stoffen produceert. Stoffen als lipoproteine lipase, adiponectine, leptine, angiotensinogeen, TNF- plasminogeen-activatorremmer-1, worden door vet uitgescheiden. Deze opsomming dient enkel ter illustratie, maar het is wel belangrijk om te begrijpen dat al deze substanties een grote invloed hebben op de stofwisseling en het lichaam helpen te beschermen. Adiponectine bijvoorbeeld, voorkomt hart- en vaatziekten. Mensen met een zeer laag vetpercentage zijn over het algemeen fragiel en worden om de haverklap ziek. 

Vet zie je niet altijd liggen. Soms zien mensen er mager uit, maar hebben ze toch een redelijk hoog vetpercentage.

 

Een zekere mate van vetopslag is volkomen natuurlijk en is belangrijk voor de overleving.

Vandaar dat veel mannen, als ze wat ouder worden, vrouwen met wat extra vet rond de billen aantrekkelijker te vinden. In die vetophoping zitten omega 3 vetzuren en die wijzen op een hogere intelligentie en het voortbrengen van intelligente kinderen. Gewelfde vrouwen zijn vruchtbaarder en ook intelligenter dan vrouwen met smalle heupen. Deze vetzuren stimuleren de hersenactiviteit van moeder en kind. Let wel, deze uitkomsten gelden alleen bij brede heupen in combinatie met een smallere taille. Hoe groter taille-heup-verhouding hoe beter. Kenmerken van jongheid blijven wel degelijk een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

De genen die een buikje veroorzaken bij mannen, zijn ook verantwoordelijk voor de verhoging van hun testosteronspiegel en dat vinden vrouwen (nog altijd) aantrekkelijk.

 

Naarmate een mens ouder wordt zal hij meer vet gaan opslaan. Mannen krijgen (in een normale nutritionele omgeving) ongeveer vanaf het 35ste levensjaar een buikje en vrouwen zullen rond de billen wat breder worden. Vrouwen maken zich klaar voor de zwangerschap en voor het opvoeden van kinderen waarvoor ze massa’s energie nodig hebben.

Het lichaam is zo geprogrammeerd en het heeft geen enkele zin om daar tegen in te gaan. Terwijl u van dat vet wil afraken zegt uw lichaam dat het moet blijven. U mag eens raden wie er zal winnen… Aanvankelijk probeert een mens van alles maar uiteindelijk berust hij in zijn lot: het mooie slanke lichaam van vroeger komt niet meer terug. 

 

Als men echter zwaarder wordt dan het setpoint en dus meer vet opslaat dan waarvoor je initieel bent geprogrammeerd, dan pas kan men spreken van andere oorzaken. Aan dat extra vet kan effectief iets gedaan worden op voorwaarde dat men geen verstoord metabolisme heeft, maar de meeste mensen lijden juist aan een metaboolsyndroom (zie verder).

 

Negatief vet

Te veel vet echter zorgt voor een negatieve feedback.

Overtollig visceraal vet, dat met de middelomtrek gemeten wordt, ontwikkelt zich tot een actief endocrien orgaan dat tegen u gebruikt wordt. Het scheidt namelijk stoffen af die metabole stoornissen veroorzaken.

 

Overtollig vet geeft een grote hoeveelheid vrije vetzuren af aan de lever. Daar veroorzaken ze een reeks stofwisselingseffecten die kunnen leiden tot een verhoging van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel, en een verlaging van de concentratie goede HDL-cholesterol. Vetweefsel diep in de buik blijkt verder in staat om een groot aantal hormonen en cytokinen te produceren, die van invloed zijn op de insulinegevoeligheid. Een overmaat aan visceraal vet speelt een rol bij het ontstaan van insulineresistentie (zie verder). Vet scheidt ook stoffen af die ontstekingen veroorzaken in de vaatwanden en op termijn schade kunnen veroorzaken.

Obese mensen hebben ook een sterk verhoogde concentratie van leptine in hun bloed. Leptine is betrokken bij de regulering van de eetlust via de invloed die het heeft op de hypothalamus. Door de chronische blootstelling aan deze verhoogde concentraties wordt bij hen een leptineresistentie aangetroffen, waardoor het remmend effect van leptine op de voedselinname afneemt.

 

Veel mensen die willen afvallen gaan vet uit de voeding schrappen maar het idee dat vet dik maakt is grotendeels fout. Een extreem vetarm dieet is zelfs slecht voor de gezondheid. Vetten zijn hoogst essentiële voedingstoffen.

De low-fat-campagnes hadden als enige resultaat dat mensen… dikker werden als nooit tevoren... Alles met mate natuurlijk want te veel vetrijke voeding bevordert kanker en hormonale onevenwichten zoals reeds vermeld. 

 

Deel 2: begrijp hoe de wereld in elkaar zit

 

Als u denkt dat u eet wat u zelf wilt, dan heeft u het mis. Wij bepalen niet zelf wat we eten, dat wordt voor ons bepaald. Meer nog, wij worden opzettelijk ziek gemaakt door de voedingsindustrie zodat de farma-industrie betere zaken kan doen. Lijkt dit complot u ver gezocht? Dan moet u dringend eens gaan beseffen hoe de wereld echt in elkaar zit. Toegegeven, eenvoudig is dat niet. Het kost vele jaren studie, temeer omdat de waarheid, die niet gelijk is aan de eerste de beste complottheorie, diep onder de grond begraven ligt.

 

Om de wereld te doorgronden moet u dan ook eerst en vooral de globale machtsverhoudingen in kaart brengen. Pas dan kan u bepalen wie er het meeste heeft te winnen als u bijvoorbeeld aan diabetes lijdt.

De Westerse wereld wordt geregeerd door de Amerikaanse internet,- media-, farma- en voedingsindustrie, en natuurlijk ook door de grootste banken aldaar. Naar welke films kijken u en uw kinderen? Met welke sofware werkt u? Welke zoekmachine gebruikt u? Op welke sociale netwerksite laat u uw gegevens achter? Welke kleren draagt u? Wat staat erop? Van welk merk is het pennenzakje van uw kind op school? Op welke principes is onze economie gebaseerd? Heeft u veel schulden, zware afbetalingen? In wat gelooft u? De opwarming van de Aarde? Maar ook, aan welke ziekten lijdt u, welke medicijnen slikt u en vooral wat eet u? Als u zou onderzoeken wie hier allemaal achter zit, wie de aandeelhouders van de grootste Amerikaanse banken en bedrijven zijn, dan zult werkelijk schokkende vaststellingen doen. Maar ik moet hierin voorzichtig zijn en heb liever dat u zelf op onderzoek uitgaat en dat we niet te veel afwijken van ons onderwerp.

 

Onze voeding is tijdens de laatste decennia ingrijpend veranderd. Niet alleen welke gerechten we eten maar vooral de samenstelling van de verschillende voedselsoorten. 

 

Heeft u al ooit eens gehoord van een dier dat diabetes heeft? Of hart- vaat ziekten, of een kunstgebit draagt of aan een nierdialyseapparaat hangt. Hebben dieren een te hoge cholesterol, een hoge bloedruk? Zijn dieren depressief? Als u het antwoord weet dan kan u wellicht ook tot de conclusie komen dat wat we eten er wel eens iets mee te maken zou kunnen hebben… 

 

In de supermarkt tref je meestal een schap aan met ‘gezonde voeding’. Die ‘gezonde voeding’ is over het algemeen ongezond want het bevat veel suiker of suikervervangers en andere troep. Maar wat moeten we dan van de eetwaren uit de ‘niet gezonde’ schappen denken…?

 

Van meer dan de helft van alle smaakstoffen en andere toevoegingen in onze voeding is niet bewezen dat ze onschadelijk zijn. Een schadelijke stof komt pas op de zwarte lijst als er nevenwerkingen optreden. Maar vaak zijn bijwerkingen moeilijk aan te tonen omdat die, volgens de Amerikaanse voedingsindustrie, ook het gevolg kunnen zijn van andere factoren. Hierdoor zijn er veel chemische stoffen, waarvan uitvoerig bewezen is dat ze schadelijk zijn, toch jaren op markt blijven. Mensen worden dus letterlijk gebruikt als proefkonijn.

 

In de VS zijn 7 van de 10 mensen te dik, 50% heeft zelfs obesitas. Dit zijn hallucinante cijfers.

 

In 2003 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat suiker in een verantwoorde voeding niet meer dan 10% van de energie mag leveren. De voedingsmiddelenindustrie vond een bovengrens van 25% echter streng genoeg. Dat getal is afkomstig van het International Life Sciences Institute, dat is een ‘onafhankelijke’ onderzoeksintelling die wordt betaald door Coca Cola, Pepsi Cola, General Foods, Kraft en Procter & Gamble. 

Het WHO kreeg hierover een brief van de Amerikaanse Suiker Associatie. ‘Schrap de passage over suiker onmiddellijk of we zorgen dat u de Amerikaanse overheidssteun van 406 miljoen dollar per jaar kwijtspeelt.” Het 10-procentsadvies werd stilletjes geschrapt. Toenmalig WHO-directeur-generaal Gro Harlem Brundtland stapte op.

 

Met kunstmatige zoetstoffen die bijvoorbeeld in light-producten voorkomen, worden uw hersenen om de tuin geleid. Uw lichaam verwacht suiker maar die komt er niet. Wat later zint het lichaam op wraak en zal je een sterke drang naar suiker ondervinden. Hierdoor krijg je een mini-vreetbui en zal u uiteindelijk veel meer suiker binnenkrijgen. 

Light-producten lijken gezonder, maar u gaat er gewoon meer van eten.

Het is dus geen goed idee om bij het lijnen gebruik te maken van kunstmatige zoetstoffen, gezien de vele bijwerkingen die deze producten hebben. Laat u ook niet misleiden door de vele ‘wetenschappelijke studies’ en zelfs verdoken advertenties die ons van het tegendeel moeten overtuigen.

Aspartaam (en ook andere kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose, sacharine, cyclamaat...) is een prachtig voorbeeld van hoe de wereld functioneert. Volgens onderzoekers en artsen die de nadelige effecten bestuderen, kunnen de volgende chronische ziekten teweeggebracht worden door het innemen van aspartaam: hersentumoren, multiple sclerose, epilepsie, het chronische vermoeidheidssyndroom, Parkinson, Alzheimer, verstandelijke achteruitgang, lymfoom, geboortebeschadigingen, fibromyalgie, suikerziekte en… zwaarlijvigheid. In de VS verdubbelde het aantal mensen met overgewicht, precies in de periode dat het gebruik van suikervervangers sterk gestegen is.

Je moet geen genie zijn om te beseffen waarom het niet verboden is. Het zit namelijk ook in Coke-light, Fanta-light, enz... Toen het goedgekeurd moest worden door de FDA Amerikaans voedselagentschap) had een van de leidende onderzoekers banden met de frisdrankindustrie. 

 

U zou dus denken dat het allemaal om geld draait. Toch is dit niet de belangrijkste reden. De natuurlijke zoetstof stevioside is niet slecht voor de tanden, bevat weinig calorieën en is bloeddrukverlagend, maar het wordt doelbewust van de markt gehouden onder druk van de voedings- en suikerindustrie. Dus waarom verkoopt men dan gewoon niet Stevioside? Men zou zelfs via omgekochte wetenschappers en marketingtechnieken allerlei heilzame effecten kunnen toeschrijven aan deze zoetstof, zoals men altijd doet. Men hoeft niet altijd minder te verdienen door minder schadelijke producten te verkopen.

 

Het antwoord zit in het lijstje van neveneffecten. Als mensen ziek worden (maar toch nog redelijk kunnen blijven functioneren) dan kan men meer medicijnen verkopen. 45% Van alle kankers komt door slechte voeding. Statistisch gezien bent u veiliger op de autoweg dan aan tafel, tenzij u natuurlijk bij McDrive langsgaat. Hoeveel valt er te verdienen aan de behandeling van kanker?

 

Maar er zit nog veel meer achter. Heel wat additieven in medicijnen en voeding, zoals aspartaam, veroorzaken hersenschade in de vorm van geheugenverlies, infantilisering, een vertraagde signaaloverdracht in de hersenen en algemene geestelijke achteruitgang. Dit heeft een pak voordelen voor een geïndustrialiseerde samenleving. Mensen worden gemakkelijker beïnvloedbaar en kinderlijker, maar kunnen nog steeds op een redelijke manier hun werk doen. Mensen worden apathisch en zullen niet gauw protesteren tegen bijvoorbeeld hoge belastingen maar ook zullen ze bijvoorbeeld minder last hebben van de negatieve gevoelens die gepaard gaan met het aangaan van schulden.

 

De Amerikaanse voedingsindustrie wil natuurlijk ook dat mensen enkel hun producten eten. Dit bereikt ze via chemische smaakversterkers die op termijn de smaakpapillen van de mensen blijvend beïnvloeden. Uiteindelijk willen mensen alleen maar modern voedsel en vinden ze gezond voedsel niet meer lekker. De schoolgaande jeugd gooit haar boterhammen van thuis weg en gaat een hamburger eten.

Dit tot groot ongenoegen van veel horeca-uitbaters die niet anders kunnen dan mee te gaan met de massa in plaats van het onderscheid trachten te maken door betere kwaliteit te serveren. Wat ben je met een zo goed als leeg restaurant waar je af en toe nog een compliment krijgt van een stokoude man die maar niet kan zwijgen over zijn respectabele leeftijd?

 

Maar de grote spelers in de voedingsindustrie willen niet alleen dat u hun producten eet, maar ook dat u er zoveel mogelijk van eet. Dit bereikt men bijvoorbeeld door kunstmatige zoetstoffen. Zoals reeds vermeld houden artificiële zoetstoffen uw lichaam voor de gek en geeft het niet de voeding die nodig is. U blijft uw honger houden, dus u eet meer.

 

Veel kunstmatige toevoegingen zijn giftig voor de hersenen en sturen de normale functies van de epifyse (pijnappelklier), hypothalamus en zenuwcentra in de war door verkeerde signalen naar de organen in het lichaam te sturen. Ziekte, onbalans in de hormonenhuishouding en overgewicht zijn het gevolg. 

 

Er zijn vele honderden additieven waarvan de meeste een gelijkaardig effect hebben. Suiker is de zoetstof bij uitstek en daarover later meer. 

Het heeft geen zin om alle artificiële voedingstoffen op te noemen. Het belangrijkste is dat u begrijpt hoe het er aan toe gaat in de wereld.

 

95% van alle ‘wetenschappelijke’ studies over voeding zijn gemanipuleerd en meestal gesponsord door Amerikaanse voedingsbedrijven. Idem voor medicatie. Men gaat daarin zeer ver. Als er bijvoorbeeld in Europa of Azië een studie verschijnt over de heilzame werking van, ik zeg maar wat, vitamine C, dan komen ze in de VS met een studie die dit relativeert of zelfs ontkent. Men doet er dus alles aan om de mensen op het verkeerde been te zetten. En de media doen lustig mee want raad eens wie hun grote klanten zijn? De Amerikaanse media zijn zelfs zo machtig dat ze gemakkelijk een hype kunnen creëren en dan hebben de andere media, die gebukt gaan onder moordende concurrentie, geen andere keuze dan in te pikken op de hype en deze nog te versterken tot er zich tal van paradigma’s hebben gevormd.

 

De Europese voedingsbedrijven produceren minder schadelijke voeding. Zij moeten natuurlijk wel mee met de Amerikanen die zo machtig zijn dat het neerbuigende Europa hun normen wel gedeeltelijk moet overnemen, maar het is hier niet de bedoeling om mensen achterlijk te maken. In de VS doet men met dat doel voor ogen zelfs toevoegingen in het drinkwater (fluoride…) Een eerste regel is dus Amerikaanse producten zoveel mogelijk proberen te vermijden. 

Het kan nochtans anders: in Finland zijn frisdrankautomaten op scholen gewoonweg verboden.

 

Nog een ingenieuze manier hoe men de wetenschap, de media en de consument manipuleert.

Vroeger had men het over soorten voedsel. Het ene was schadelijk en het andere niet. Nu heeft men het over voedingsstoffen als polyonverzadigde vetzuren, cholesterol, vitamines, anti-oxidanten en dergelijke. De voedingsindustrie heeft jaren aan een stuk de door hen gesponsorde wetenschappers aangespoord om voedsel te herleiden tot de som van haar voedingsstoffen. Hierdoor wordt het natuurlijk heel ingewikkeld om te weten wat goed is en wat niet en kan men niet langer zonder hulp van ‘deskundigen’.

Als nu een officiële instantie advies geeft over voeding, bijvoorbeeld in het kader van kanker-preventie, dan zal ze in acht nemen om vooral bepaalde voedingsstoffen als gevaarlijk te bestempelen in plaats van voedselsoorten. Hiermee stoot ze bepaalde belangengroepen niet tegen de borst. In tegendeel: voedingsbedrijven kunnen nu uitpakken met ‘Rijk aan anti-oxidanten, arm aan vet!’ bijvoorbeeld. Dit heeft enorme voordelen voor de voedingsindustrie: nu kunnen ze gezonde voedingsstoffen toevoegen aan totaal ongezonde voedingsproducten en is het pad geëffend om ongezonde voedingsstoffen weg te laten en ze te vervangen door voedingsstoffen die nog veel schadelijker zijn…

Bijvoorbeeld: margarine met een laag cholesterolgehalte en zonder verzadigde vetzuren, maar er zitten dan wel transvetten in en die zijn nog veel kwaadaardiger. 

 

Transvet heeft een aantal belangrijke voordelen voor de voedingsindustrie. Gebakjes blijven bijvoorbeeld langer knapperig. Transvet is ook niet vloeibaar en dat maakt het gemakkelijker te transporteren. Het is ook langer houdbaar dan gezondere oliën en vetten. Maar transvetten zijn uiterst schadelijk voor de gezondheid. In Denemarken is het zelfs verboden om transvetten te gebruiken. Transvetten veroorzaken ontstekingen en dat is wat de meeste ziekten zijn; ontstekingen. Gelukkig is er voor haast elke aandoening ten gevolge van een ontsteking een medicament… En toevallig zorgen transvetten ook voor psychologische problemen, kijk eens aan, how convenient.

 

 

Deel 3: oorzaken van overgewicht

 

Waar enige waarheid in zit…

 

Bewerkt voedsel

Maar zelfs al zou u nog een poging wagen om gezond te eten hoe gaat u daarin slagen?

U zou zich volledig moeten isoleren van de maatschappij want bijna al ons voedsel is industrieel bewerkt (geraffineerd) en ook nog eens afkomstig van landbouwgrond dat bewerkt is met meststoffen en pesticiden waardoor planten minder inspanning moeten leveren en aan voedingswaarde inboeten.

 

Wat heeft u deze week zoal gegeten in natuurlijke vorm, denkt u?

 

Nemen we tarwemeel eens als voorbeeld. Klinkt redelijk natuurlijk toch?

Volkoren tarwemeel bestaat normaal uit 57 verschillende substanties. Uit geraffineerd bloem (wit meel) is het merendeel van die stoffen weggehaald zodat het bijna nog enkel uit koolhydraten bestaat. Bijna alle mineralen, vitamines en vezels zijn eruit. Met veel minder vezels verloopt de omzetting van geraffineerde koolhydraten in glucose veel sneller en kom je gemakkelijker aan. Ook duurt het veel langer eer je een gevoel van verzadiging krijgt. 

Zo is dat met nagenoeg alle voedingsmiddelen. Van zout tot brood.

 

Laten we maar eens kijken wat er bij ons zo al in een ‘gezond’ brood uit de supermarkt zit.

Water, zemelen, zout, tarwegluten, tarwebloem, glycerol, plantaardige olie, antiklontermiddel E170, emulgator E472, bonenmeel, glucosestroop, plantaardig eiwitpoeder, meelverbetermiddel E 300 en E920, zuurstabilisator E415, xanthaangum, sojalecithine, darkmout, enzymen, volkoren roggemeel, maïsgrutten, geplette rogge, milicorn, gerst, gepelde haver, suiker, volkoren tarwemeel, dextrose, gebrande mout, ascorbinezuur, sojabloem en gist.

 

Als u veel bewerkt voedsel en junk-food eet dan krijgt uw lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen. Uw hersenen blijven dan een hongersignaal afgeven.

Bewerkt voedsel heeft drie schadelijke eigenschappen. Ten eerste zijn de meeste essentiële voedingsstoffen eruit gehaald. Ten tweede zijn er tal van schadelijke stoffen aan toegevoegd (kleurstoffen, bewaarmiddelen, zoetstoffen, kunstmatige aroma’s, smaakversterkers, antiklontermiddelen; stabilisatoren, bevochtigingsmiddelen, vulstoffen om het volume te verhogen enz…) en ten derde wordt het watergehalte verminderd. 

Bovendien wordt het bewerkt voedsel ook anders opgenomen door het lichaam. Industrieel voedsel heeft vaak een hogere glycemische index (zie verder). 

 

Geen wonder dus dat met betrekking tot voedsel de term toxic environment heeft ingevoerd.

 

Buiten de aanwezigheid van smaakversterkers is er nog een reden waarom we ongezond voedsel zo lekker vinden. Een menu in een hamburgerrestaurant bijvoorbeeld bevat dubbel zoveel calorieën tegenover mocht u ‘bij uw moeder gaan eten’. Calorieën zijn belangrijk voor de overleving, dus vanuit een evolutionair standpunt bekeken -hoe meer hoe liever-. Veel calorieën worden door de hersenen gedetecteerd en daarom gaan we, als we dezelfde maaltijd nog een keer eten, dat voedsel extra lekker vinden. 

 

Als u veel bewerkt voedsel eet (men kan bijna niet anders) met een lage voedingswaarde dan detecteren uw hersenen nauwelijks essentiële voedingsstoffen en dat heeft een invloed op de hormoonwerking. U komt in een toestand van stress en neerslachtigheid terecht opdat u meer zou eten om zo de tekorten aan te vullen.

 

We kunnen dus gerust stellen dat bewerkt voedsel een generatie van zwaarlijvigen heeft gekweekt. Voeding heeft een invloed op onze genen. De genen zelf veranderen niet, alleen de manier waarop ze tot expressie komen.

Kinderen van moeders die veel bewerkt voedsel tot zich namen hebben meer vetcellen. Dat komt omdat bewerkt voedsel arm is aan essentiële voedingsstoffen en de hersenen van de foetus daardoor het zelfde signaal krijgen als zou er voedselschaarste zijn. Om zich beter voor te bereiden op een leven met chronisch voedselgebrek maakt het lichaam dan meer vetcellen aan.

 

Maar dit is slechts een deel van het antwoord dat we zoeken. Het menselijk lichaam is een ongelooflijke machine die zichzelf in stand houdt en tegen een stootje kan. Bewerkt voedsel alleen kan het antwoord op ons probleem niet zijn. Daarmee wil ik echter niet de problemen met ons voedsel minimaliseren.

 

Teveel calorieën

Veel calorieën naar binnen werken geeft een goed en verzadigd gevoel. De voedingsindustrie stopt dus zoveel mogelijk calorieën in haar voedsel en spreekt daarmee een breed publiek aan. 

Hoe meer voedsel er in de verpakking zit, hoe meer we eten: het ‘King Size’-systeem. 

Er zijn steeds meer eetgelegenheden waar je zoveel kunt eten als je wilt. Veel horecazaken geven grotere porties in de hoop meer klanten te lokken. Sommige bedrijven maken zelfs verpakkingen in een heel klein en heel groot formaat. Zo gaan de meeste mensen toch een groot kiezen.

Kinderen die in de buurt wonen van calorierijke fastfood-winkels hebben 5% meer overgewicht.

Calorierijke snacks zijn verantwoordelijk voor maar liefst 90% van de calorietoename in de laatste 30 jaar.

 

In het verleden hadden hoge voedselprijzen altijd een positieve invloed op het gemiddelde gewicht van de bevolking.

Het is correct dat te veel koolhydraten worden omgezet in glucose en te veel glucose in vet. Er is dus wel degelijk een verband tussen veel eten en dik worden. Maar er zijn ook veel mensen die niet veel eten en toch dik worden. Ook zijn er heel wat mensen die doorgaans gezond eten en toch veel aankomen. Teveel calorieën alleen kan dus de oorzaak niet zijn.

 

En al die graatmagere mensen in concentratiekampen dan? Zelfs dan waren er mensen die dik stierven. Hun lichaam vertikte het om de vetreserves aan te spreken. Trouwens, dat is te lang geleden om nog relevant te zijn. Tegenwoordig leven mensen in totaal andere omstandigheden en hebben ze een andere stofwisseling. Mocht men nu die mensen in een concentratiekamp plaatsen, dan zouden er nog veel meer dikke mensen sterven van de honger.

 

In de Middeleeuwen heerste er vaak voedselschaarste en hongersnood. Maar er waren ook tijden van overvloed, zeker voor de betere standen. Het feit dat er nu een overaanbod van voedsel is, kan moeilijk ontkend worden, maar dient toch enigszins gerelativeerd te worden. De Middeleeuwen waren namelijk niet zo duister als de populaire geschiedschrijving laat uitschijnen.

 

Stel uzelf een de vraag hoe komt het dat dieren die soms gedurende een lange periode kunnen genieten van een overvloed aan voedsel, toch niet te dik worden…

Bij mensen die gemiddeld niet zo veel en redelijk gezond eten (in zoverre dus dat zoiets nog mogelijk is) is de kans bijna even groot dat ze aankomen dan mensen die veel eten. Weliswaar in mindere mate, maar ze komen dikwijls wel aan. Er liggen dus andere oorzaken aan de basis. Vanzelfsprekend zullen mensen die en veel eten én bepaalde andere stoornissen hebben die zwaarlijvigheid veroorzaken, nog veel dikker worden.

 

Hoe dan ook kan men gerust stellen dat de mens in het algemeen veel te veel eet.

Dit komt omdat we opgescheept zitten met twee eet-instincten, het chimpansee-instinct en het jagersinstinct. Onze voorouder, een verwant van de chimpansee, at de hele dag door fruit, zaden, noten, mieren, bladeren… Dat was ook niet erg want daarvan wordt je niet dik. Maar dan zijn we geëvolueerd naar jager-verzamelaar. Dit hebben we zo een 2 miljoen jaar volgehouden en hieruit is het jacht-instinct ontstaan. Dat hield in dat we soms dagen aan een stuk haast zonder te eten op zoek gingen naar een prooi. Eenmaal die gevangen was, aten we een hele avond lang voor het kampvuur in een aangename sfeer (dat zal wel wat zachtjes uitgedrukt zijn). Vandaar dat wij nu zo graag op restaurant gaan en in het vuur staren. 

We zijn genetisch bijna niet veranderd tegenover de aap en het genetische verschil tussen de moderne mens en de jager-verzamelaar is verwaarloosbaar klein. Concreet wil dit zeggen dat we eigenlijk de hele dag zin hebben in voedsel maar ook dat we per maaltijd zoveel mogelijk willen eten om reserves op te bouwen. Het verzadigingsgevoel komt dus veel te laat in functie van de grote hoeveelheid voedsel die in de koelkast ligt…

We zitten met andere woorden met twee eetinstincten opgezadeld. Men kan hier heel weinig tegen doen. U kan alleen uw leven zodanig organiseren dat uw niet altijd toegang heeft tot voedsel. Je kunt wel stoppen met roken, maar niet stoppen met eten.

 

We eten dus teveel maar worden we daarom zo dik? Anders zou het gemakkelijk zijn, wat minder eten en de kilo’s vliegen eraf?

 

Als u te weinig eet, bijvoorbeeld 1300 calorieën per dag, dan zal uw lichaam er van uitgaan dat er een hongersnood op handen is en daarom extra veel vet uit het voedsel opslaan, maar of u nu 2000, of 1800 of 2500 calorieën per dag tot u neemt, dat zal bij veel mensen geen enkel verschil uitmaken. Maar let op, dit zal wel een verschil uitmaken als u veel voedsel eet met onnatuurlijke hoeveelheden calorieën, zoals fastfood. Het bombardement aan calorieën wordt omgezet in glucose en een te veel aan glucose in het bloed zal worden opgenomen door de vetcellen.

Maar als je redelijk normaal voedsel eet, dan is de hoeveelheid calorieën minder belangrijk en wat meer of minder eten zal niet zoveel verschil uitmaken (op voorwaarde dat u geen 3 maal per dag in het hamburgerrestaurant zit natuurlijk en niet aan boulimie lijdt).

 

Er zijn dus duidelijk andere redenen waarom de moderne mens alsmaar dikker en dikker wordt.

 

Te weinig beweging

Het energieverbruik bij sporten dient gerelativeerd te worden. De meeste energie gaat naar het instandhouden van het lichaam: de stofwisseling, spijsvertering, hersenen en het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Daarom schiet men qua netto energieverbruik niet zo veel op met sporten. Als u sport heeft u gewoon meer honger. Bovendien rust men achteraf meestal uit, dat doet u bijvoorbeeld niet na het stofzuigen. Daarom is het beter in het dagelijkse leven wat actiever te zijn in plaats van te gaan sporten met als doel gewichtsverlies. Matig en op een ludieke manier sporten is gezond en draagt bij tot gewichtscontrole; u wordt dus niet nóg dikker. Maar veel afvallen doe je er niet van. Tenzij u extreem veel gaat sporten, maar dat houdt u toch niet vol.

 

Het is een fabeltje dat we dik worden omdat we als moderne mensen minder bewegen dan vroeger. Het energieverbruik van in het wild levende dieren ligt lager dan dat van moderne mensen. Veel dieren slapen of luieren haast de hele dag om energie te sparen (en omdat niets doen leuk is). Aristocraten waren vroeger ook niet dikker dan normaal en toch hadden zij een batterij dienstmeisjes en butlers in dienst om al het werk te doen.

Iemand die opeens ophoudt met bewegen omdat hij zijn been breekt of in een rolstoel terecht komt, wordt niet dikker dan iemand die veel beweegt. Omgekeerd zie je evenveel dikke mensen in beroepen die zware fysiek inspanningen eisen.

 

Grappig eigenlijk al die mensen in sportcentra. Na hun zware inspanning grijpen ze naar calorierijke en/of suikerrijke sportdrankjes of een groot glas bier…

Trouwens, met uitzondering van de Oude Grieken heeft de mens nooit aan sport gedaan en nu doet men haast niets anders in zijn vrije tijd. Fitnesscentra rezen als paddenstoelen uit de grond en toch werden we alsmaar ronder… Je zou zelfs kunnen zeggen dat we op termijn nog meer aankomen door 3 keer per week in de fitness te ‘zitten’, want eenmaal men stopt met al dat gezweet (wat vroeg of laat gebeurd), komen de kilo’s er nog sneller bij dan ze eraf gegaan zijn.

 

De mythe dat veel bewegen en sporten leidt tot gewichtsafname wordt in stand gehouden door het feit dat een heel kleine groep van mensen toevallig wel positief reageert op sporten, maar dat is te wijten aan hun specifieke metabolisme en is eerder een uitzondering. Het is wel correct dat door te sporten de invloed van de genen die verantwoordelijk zijn voor zwaarlijvigheid met bijna de helft kan dalen. Maar dat geldt dat nog altijd voor een beperkte groep van mensen.

 

Men zegt wel eens dat sporters altijd slank zijn. Dat klopt, maar zij bewegen zodanig veel dat zoiets voor mensen met een dagdagelijkse job niet haalbaar is. Bovendien vergeet men wel eens dat sporters… jong zijn.

 

Heb je al een schildpad zien dik worden? Of een slak?

In onze genen staat geschreven dat we zo lui mogelijk moeten zijn en dat we zoveel mogelijk moeten eten. Luiheid is goed om energie te sparen, veel eten is goed om reserves op te bouwen voor in tijden van schaarste.

 

Het is wel juist dat we gemiddeld minder bewegen tegenover 100 jaar geleden toen men nog 3,5 kilometer per dag liep tegenover slechts 500 meter nu. Maar stap eens 3 kilometer per dag. Hoeveel zul je afvallen…? Bijna niets! Ook de omgevingstemperatuur is veranderd. Onze overgrootouders leefden in een gemiddelde temperatuur van 15,5 °C. Nu bedraagt die 21,5°C. Dit heeft een invloed op het metabolisme en doet je lichaam minder hard werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus zet de verwarming af en de kilo’s vliegen er af…?

Een sedentair leven is natuurlijk te vermijden, simpelweg omdat het ongezond is. Een mens is niet gemaakt om een hele dag op een bureaustoel te zitten. Het menselijk lichaam is gebouwd om maar liefst 40 km per dag af te leggen. Mensen deden vroeger niet aan sport, maar gingen op jacht of klopten per dag meer uren. Toch is bewegen niet hetzelfde als wat veel mensen nu onder sporten verstaan, namelijk met een rood hoofd over de straat hollen.

We mogen dus best wat actiever zijn. Bewegen zorgt voor een beter hormonaal evenwicht maar bewegen enkel met de bedoeling om af te vallen, haalt op termijn niets uit.

Deze zoveelste mythe wordt in stand gehouden door de fitnessindustrie.

Soms hoor ik mensen opscheppen over het feit dat ze slank blijven. Dit zou te wijten zijn aan hun gezonde levensstijl en aan veel sport. Maar eigenlijk hebben die mensen gewoon aanleg om slank te blijven…

 

In Singapore is de bevolking nu dunner dan vroeger. Te zware kinderen gaan er verplicht op sportkamp. Overheidsfunctionarissen die te dik zijn kunnen promotie wel vergeten. Dit is dus een pro argument, maar mensen leven hier in een heel andere biotoop dan in Azië. Men kan zich natuurlijk wel vragen stellen bij de ‘ik ben dik en dan?’ mentaliteit in het Westen.

 

Hoewel ik mij altijd kostelijk amuseer om datgene wat iedereen als zijnde waar beschouwt op vrolijke wijze te ontkrachten, zit er natuurlijk wel waarheid in de calorie-theorie. Maar het principe van de vethoeveelheid = opgenomen calorieën – verbrande calorieën, is veel te simplistisch en een totaal verouderd concept. Hoe het lichaam zichzelf programmeert is veel doorslaggevender (zie verder).

 

Mijn punt is dat matig maar regelmatig sporten gezond is en wel degelijk een positief effect kan hebben want je wordt er insulinegevoeliger van (zie verder), maar dat het probleem van zwaarlijvigheid bij de meeste mensen ergens anders ligt.

 

Te veel suiker

De moderne mens wordt blootgesteld aan een obesogene omgeving. Tot ongeveer 6000 jaar geleden leefden de meeste Europeanen als jager-verzamelaars. Ze aten vlees, vis, eieren, knollen, groeten, fruit en noten. De invoering van de landbouw zette alles op zijn kop. Graan werd plotseling het hoofdvoedsel. De mensen waren absoluut niet ingesteld op dat bombardement van geconcentreerde koolhydraten. Het resultaat was een epidemie van overgewicht, diabetes en ook kanker deed zijn intrede. Na deze slachting bleef een groep mensen over die de overschakeling op graan tolereerde en daarvan zijn wij de afstammelingen. 

Tijdens de kruistochten werden de Europeanen in het Midden-Oosten pas voor het eerst met suiker geconfronteerd in de vorm van suikerriet.

Veel specialisten zeggen dat we dus nooit goed zijn aangepast aan die nieuwe voedingsbronnen.

 

Het feit dat de nu nog op traditionele wijze levende jager-verzamelaars geen last hebben van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten ondersteunt dit. Er zijn verschillende studies die aantonen dat als we tarwe, suiker en linolzuurrijke plantaardige vetten uit onze voeding weglaten, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 spontaan genezen.

Maar het obesitasprobleem heeft zich pas in de laatste decennia beginnen stellen, dus dat kan ook weer de reden niet zijn van overgewicht.

 

Het is wel zo dat men tegenwoordig massa’s geraffineerde koolhydraten en suiker naar binnenwerkt. De suikerconsumptie nam de laatste 30 jaar toe met 125%. In een hamburger bijvoorbeeld zit 20% suiker. Tot 1980 zat er in één liter Coca-Cola maar liefst 37 klontjes suiker. Nu gelukkig nog maar 27…

 

De suiker in koffie en thee hebben veel mensen al lang afgezworen of vervangen door een zoetje (aspartaam). Waar we niet altijd bij stilstaan, is hoeveel suiker er verborgen zit in levensmiddelen die dagelijks op tafel komen. Suiker zit in frisdrank, desserts, ijs, drinkyoghurt, energiedrankjes, gebak, snoep en koekjes en ook in bijvoorbeeld ketchup, pindakaas, soep in blik en slaatjes. De productinformatie op de verpakking laat zien of suiker een van de ingrediënten is. Bij elkaar leveren al die schepjes zoet een behoorlijke suikerberg op. De westerse mens verbruikt in totaal maar liefst gemiddeld 39 kilo suiker per persoon per jaar!

 

Nog minder bekend is dat suiker, behalve slecht voor tanden en lijn, ook nog andere gevaren met zich meebrengt. De verwerking van geraffineerde suikers vergt veel van je lichaam en zorgt voor een minder goede opname van B-vitamines en mineralen als zink, mangaan en chroom. Een koekje per dag is geen ramp, maar bij voeding met veel suiker ontstaan tekorten, die tot allerlei lichamelijke klachten kunnen leiden. Dat geldt niet alleen voor producten met kristal-, basterd-, kandij of poedersuiker, maar ook voor rietsuiker: chemisch is er geen verschil. Ook glucose, beter bekend als dextrose of druivensuiker, is een potentiële boosdoener. Al deze suikers roven vitamines en mineralen en brengen onze weerstand naar omlaag, wat de kans op griep of een verkoudheid vergroot. Ook kunnen er allerlei vage klachten ontstaan: vaak moe, futloos, prikkelbaar, regelmatig hoofdpijn, duizelig en moeite met concentreren. Suiker is heel voedzaam voor schadelijke bacteriën waardoor het evenwicht ook in de darmflora verstoord wordt, wat belangrijk is voor de ondersteuning van het immuunsysteem.

Belangrijk om weten is dat diabetes en insulineresistentie (zie verder) gemakkelijker ontstaat als er zich veel ontstekingen voordoen in het vetweefsel. Ontstekingen komen vaker voor bij een lagere weerstand.

 

Ook kan suiker het evenwicht in de darmflora verstoren. Dan ontstaat er een infectie, die kan leiden tot problemen met de spijsvertering (gepaard met maagklachten, diaree of buikpijn), maar die ook voedselallergieën kan uitlokken. 

Kinderen krijgen suikerrijke producten vaak als zoethoudertje, maar dat kan heel anders uitpakken. Bij kinderen kan suiker tot gedragsproblemen en hyperactiviteit leiden (ADHD), stelden wetenschappers in de jaren zeventig al vast (nogmaals: het probleem is niet dat men niet weet wat de oorzaken zijn, wij mogen het gewoon niet weten…). Er is tevens een relatie tussen het eten van suiker en het ontstaan van maagkanker en hart- en vaatrisico`s.

 

Onderzoekers lieten proefpersonen 12 uur vasten, waarna ze een drankje met 75 gram glucose moesten drinken. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met die van twee blikjes cola. Er werd een flinke toename van vrije radikalen gevonden, die schade kunnen aanrichten aan vaatwanden en organen. Gevaarlijk spul dus, suiker. Maar als een koekje per dag niet rampzalig is, hoeveel suiker mogen we dan precies hebben? Dat is moeilijk te zeggen want de één verdraagt suiker beter dan de ander. Om een vitamine en mineralentekort tegen te gaan zou je uit voorzorg extra multi-vitaminepillen moeten slikken. Maar nog steeds zul je bij een voeding met veel geraffineerde suikers belangrijke voedingsstoffen missen. 

Om problemen te voorkomen kun je nog het beste zo veel mogelijk geraffineerde suikers uit het menu schrappen. Want misschien wel het allergrootste gevaar van suiker is dat het zo verslavend lekker is. Wie een zoete smaak onweerstaanbaar vindt, maar geraffineerde suiker en kunstmatige zoetjes liever in de ban doet, kan kiezen voor natuurlijke zoetmiddelen. Fructose in poedervorm, verkrijgbaar in de supermarkt (bestaat uit suikers uit fruit). Die brengen minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel teweeg dan gewone suiker, en geven daarom minder gezondheidsklachten. Fructose is 1.3 keer zo zoet als kristalsuiker. Maar er is ook nog honing, ahornsiroop, agavesiroop, rietsuiker, oersuiker, tarwestroop, appelstroop, rijststroop, chicoreisiroop, dadelstroop en, reeds vermeld, stevia of steviose… 

 

Alle bekende ziekten zoals ADHD, reuma, kanker, hart en vaatziekten, diabetes, geheugenverlies, verslavingen etc. hebben fysiek als basis de inname van geraffineerde suikers.

In de afgelopen jaren is geraffineerde suiker voor ons het belangrijkste voedingsmiddel geworden. In bijna ieder product dat u tegenwoordig koopt zit geraffineerd suiker. We zijn opgevoed met de illusie dat suiker snel energie verschaft, gezond en lekker is. Het resultaat is dat bijna de hele wereldbevolking verslaafd is geraakt aan een van de meest giftige chemische stoffen die ons lichaam tot zich kan nemen, dit tot groot jolijt van de Amerikaanse voedingsbedrijven.

 

Wat doet al dat suiker in je lichaam?

Als uw lichaam suiker binnenkrijgt dan stijgt het glucoseniveau in het bloed. De alvleesklier of pancreas gaat dan insuline in de bloedbaan afscheiden. Insuline zet zich vast op de glucose en fungeert als sleutel voor de cellen. De mitochondriën, de energiecentrales in de cellen, kunnen nu de glucose opnemen en als energiebron aanwenden.

De alvleesklier is al duizenden jaren gewend aan zachte en natuurlijke suikers in beperkte hoeveelheden maar nu wordt het menselijk lichaam geconfronteerd met een ware suikerinvasie.

Wanneer nu de bloedsuikerspiegel plotseling als een razende omhoogschiet door een overmatige inname van suiker, dan heeft de alvleesklier geen tijd genoeg om het insulineniveau aan het nieuwe glucoseniveau aan te passen. Om er toch zeker van de te zijn dat de glucose wordt opgenomen door de cellen (overlevingsreactie), zal de pancreas te veel insuline produceren. Hierdoor worden ook de vetcellen aangesproken om glucose op te nemen (wat uiteindelijk zorgt voor overgewicht). De bloedsuikerspiegel daalt nu heel snel waardoor die te laag wordt. U zal zich daardoor slecht voelen. U creëert dus een vals suikertekort en u zal weer trek krijgen in om het even wat. Tegen deze drang is niemand opgewassen en zo komt men in een vicieuze cirkel terecht. Om weer energie te krijgen ga je eten.

Bovendien hebben dergelijke bloedsuikerschommelingen een invloed op stemmingshormonen zoals dopamine, serotonine en op stresshormonen zoals cortisol. Uw lichaam, dat er van uitgaat dat er een voedseltekort is, schakelt over op overleven. Via o.a. verhoogde cortisolspiegels krijgt u dus meer stress om u alert te maken opdat u voedsel zou vinden en door de verlaagde serotonine- en dopaminespiegels, duiken negatieve gevoelens op als extra motivatie. Bij een chronisch ontregelde pancreas komt u dus in een blijvende toestand van stress en neerslachtigheid terecht. Ook al omdat je lichaam niet adequaat reageert op deze jacht-op-voedsel-impuls want we gaan niet meer op jacht, we blijven gewoon ons routinewerk verder zetten. En wat doet een mens als hij zich slecht voelt? Juist, hij gaat nog meer eten. Door deze hormonale stoornissen reageert het verzadigingscentrum langzamer. U blijft dus ook nog eens langer dooreten.

 

In respons op onnatuurlijke dosissen koolhydraten maken mensen zoveel insuline aan dat de meeste cellen ongevoelig worden en de calorieën bijna uitsluitend naar de vetcellen worden gesluisd in plaats van naar bijvoorbeeld de spiercellen (insulineresistentie). Dat verklaart waarom sommige mensen blijven aankomen zelfs al eten ze niet meer dan 1700 calorieën per dag. Het is onmogelijk om dik te worden als er weinig insuline circuleert.

 

Als er onnatuurlijk veel insuline circuleert, wordt het hormoon leptine, dat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel, overstemd en minder gedetecteerd door de hypothalamus. Dat heet leptineresistentie en daar houden we een hongergevoel aan over, zelfs al hebben we nog maar pas gegeten.

 

Men weet dit al sinds de jaren ‘50 maar wetenschappers die deze belangrijke informatie naar buiten brachten werden geboycot en riskeerden zelfs hun carrière. De Amerikaanse lobby wou absoluut de nadruk leggen op vet en cholesterol als grote boosdoeners voor overgewicht en hart- en vaatziekten. Maar het zijn vooral suiker en geraffineerde koolhydraten die verantwoordelijk zijn voor tal van aandoeningen, waaronder Alzheimer en natuurlijk ook overgewicht. Opmerking: van teveel suiker krijg je niet noodzakelijk diabetes, wel van overgewicht (door bijv. te veel suiker). Door overgewicht willen de organen alsmaar meer insuline opdat de glucose zou opgenomen worden.

 

Ui deze kennis is de glycemische index voortgekomen. Een lijstje met producten met daarbij vermeld in welke mate ze het suikerniveau in het bloed doen stijgen. Dus eet zo weinig mogelijk suiker en zoveel mogelijk producten met een lage glycemische index en de kilo’s vliegen eraf?

Ook nu blijven we teleurgesteld ergens in een hoekje zitten want zo eenvoudig is het niet. In fruit bijvoorbeeld zit verbazingwekkend veel suiker. Toch staat er in elk dieetboek en wetenschappelijk werk over voeding dat je zoveel fruit mag eten als je wilt en dat je er niet dik van wordt. Natuurlijke suikers verpakt in vezels die de suikeropname vertragen, zijn vanzelfsprekend veel beter, maar als je bijvoorbeeld een banaan eet, dan schiet je suikerspiegel toch de hoogte in. Trouwens, vroeger lieten den mensen, als ze honger hadden, een klontje suiker op hun tong smelten. 

 

Aanhangers van de ‘teveel suiker-theorie’ zeggen dat als je bijvoorbeeld een appel eet in combinatie met een potje yoghurt (laat staan dat je nog ergens een potje yoghurt vindt zonder kunstmatige suikers), de totale calorie-inname hoger is maar de insuline index lager (suikers + eiwitten) en daardoor de vetopname minder. Maar als je stress hebt dan ga je die extra calorieën toch omzetten in glucose. Als je dan wat minder calorieën eet, dan krijg je honger… Dus je verliest altijd! 

 

Het is belangrijk dat we het aandeel van suiker in onze voeding verminderen om onze alvleesklier te sparen, maar veel afslanken doet u er niet van, tenzij u al in een vergevorderde fase van insulineresistentie zit of echt veel suiker eet, misschien zonder dat u het weet door veel fastfood te eten bijvoorbeeld, door veel diepvriesmaaltijden te verorberen of elke dag frisdrank en 5 koppen koffie met 2 klontjes suiker te drinken. Koffie zorgt namelijk voor de afscheiding van glycogeen (polymeer van glucose) door de lever waardoor de pancreas nog eens extra insuline gaat afscheiden. De energie komt niet van die koffieboon hé…Veel koffie drinken mat je dus af en je zal er niet bepaald magerder van worden.

 

Maar het is een feit dat we weer trage suikers moeten leren eten (en dus samengestelde koolhydraten versus enkelvoudige) in plaats van snelle, geraffineerde suikers die eigenlijk vergif zijn (hoewel sommige mensen deze goed kunnen verwerken). Dikker zal je er zeker niet van worden, misschien zelfs wat afvallen (misschien zelf veel afvallen als je dus echt een zeer ongezond eetpatroon hebt) maar je zal zeker een stuk gezonder worden, meer energie hebben en langer leven.

 

Hoe langer je voedsel kookt, hoe minder vitaminen en hoe hoger de glycemische index. Italië heeft het minst aantal corpulente mensen. Dit zou ondermeer te wijten zijn aan hun pasta die al dente (beetgaar) wordt gekookt en die daardoor een lagere glycemische index heeft. Ook tomatensaus en kaas brengt de glycemische index omlaag. 

Voedsel opwarmen in de microgolfoven heeft hetzelfde effect, mogelijk nog erger. De moleculen trillen zo hard dat de moleculaire structuur verandert. Zet dus nooit de microgolfoven op de hoogste stand en probeer hem zo weinig mogelijk te gebruiken.

 

Toch zijn al deze denkpistes, hoe boeiend ook, niet voldoende om de ‘vetepidemie’ te verklaren. We stellen vast dat als we onze levenstijl aanpassen in functie van bovenstaande en nog veel meer kennis, het extreem moeilijk blijft om meer dan 5% van het lichaamsgewicht te verliezen.

We eten met zijn allen de laatste jaren wat evenwichtiger. We ontbijten vaker, nemen gezondere tussendoortjes en we bewegen meer. En toch worden we alsmaar dikker en vetter.

Er moeten dus andere redenen zijn.

 

 

Deel 4: de werkelijke redenen van overgewicht

 

Werkelijke reden nr 1

Het wordt tijd dat we nu eens kijken wat de echte oorzaken zijn van overgewicht; de oorzaken die angstvallig geheim gehouden worden.

 

De werkelijke reden van de in alle windrichtingen uitzettende bevolking is de volgende: stress en depressie!

 

De meeste mensen denken dat je van stress afvalt omdat je meer calorieën verbrandt. Dit is slechts het geval voor 8% van de mensen. 92% wordt juist dikker, veel dikker van stress! De vetophopingen door stress vinden vooral plaats in de buikstreek.

Steeds meer mensen lijden aan toenemende stress en of een (ontluikende) depressie. Volgens mijn eigen research (officiële instanties houden het liever stil) zit ongeveer 35% van de bevolking in een depressie of in een beginstadium ervan. Depressies worden veroorzaakt door chronische stress en door het niet of onvoldoende kunnen bevredigen van meerdere instincten. Stress en depressie versterken elkaar. Dit onderwerp vraagt bijzondere aandacht en werd reeds uitvoering behandeld in een boek: “Mensen zonder depressie zijn abnormaal!”. Belangrijk is wel dat een depressie, wat we best omschrijven als ongelukkig zijn, en de bijhorende slapeloosheid, hormonale veranderingen uitlokken die metaboolstoornissen veroorzaken. Het zijn door de depressie veroorzaakte anomalieën in de stofwisseling die het lichaam herprogrammeren tot meer vetopslag enerzijds en anderzijds de eetlust bevorderen. Lusteloosheid en dus bewegingsarmoede worden eveneens in de hand gewerkt door deze stemmingsstoornis.

 

Slaapgebrek (door depressie) leidt tot een afname van de gevoeligheid voor het hormoon insuline. Door slaapgebrek maakt het lichaam bovendien meer van het stresshormoon cortisol aan (hypercortisolemie). Dit verhoogt het glucosegehalte in het bloed zodanig dat de normale hoeveelheid insuline het onvoldoende uit het bloed kan halen.

Insulineresistentie zorgt ervoor dat er minder glucose wordt opgenomen door de meeste lichaamscellen. De ‘overtollige’ glucose zal dus gemakkelijker opgenomen worden door de vetcellen.

 

Hoe meer stress, hoe meer cortisol er wordt afgescheiden. Dat veroorzaakt echter via de lever een verhoging van de bloedsuikerspiegel (energie voor de vecht- of vluchtrespons of om voedsel te vinden). Dit zorgt alweer voor een extra insulineshot. Uiteindelijk wordt men alsmaar meer insulineresistent en komt men aan, wat men ook probeert. Op langere termijn kan men diabetes ontwikkelen. Verhoogde cortisolspiegels zijn tevens verantwoordelijk voor een hoge cholesterol (aha!) en hart en vaarziekten. Stress is dus verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten en een hogere cholesterol krijg je pas als reactie op beschadigde bloedvaten, zeker niet alleen door ongezond te eten. Als je cholesterolarm eet, dan zal je lever gewoon meer cholesterol produceren. De hele cholesterolsaga is dus ook weer misleiding en bedrog.

 

Door stress hebben vrouwen ook een veel grotere kans op cellulitis. De twee stresshormonen adrenaline en cortisol lokken minuscule samentrekkingen uit van de spiertjes rond de kleine slagaders. Daardoor wordt de bloedtoevoer afgesneden en krijgen de cellen onvoldoende zuurstof waardoor het vetweefsel wordt aangetast. 

 

Glucose en serotonine. 

In verschillende onderzoeken wordt een relatie gevonden tussen het eten van koolhydraten en de stemming. Het eten van verhoudingsgewijs veel koolhydraten leidt tot een beter gevoel. Deze stemmingsverbetering wordt veroorzaakt door de neurotransmitter serotonine: door het eten van relatief veel koolhydraten en weinig proteïnen wordt de aanmaak van serotonine in de hersenen gestimuleerd. Een tekort aan koolhydraten leidt daarentegen tot een verlaging van de hoeveelheid serotonine in de hersenen met een verslechtering van de gemoedstoestand als resultaat. Serotonine reguleert ook de trek in koolhydraten. Naarmate er minder serotonine actief is neemt de trek in koolhydraten toe. 

Het is bekend dat hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel) en depressie hand in hand gaan. De vraag is dan ook wat oorzaak en gevolg is. Neemt de trek in koolhydraten in eerste instantie toe door een tekort aan serotonine, en leidt de overmatige koolhydraat consumptie uiteindelijk tot hypoglycemie, of leiden de lage bloedsuikerwaarden tot een serotonine tekort en daardoor tot depressies? Voor alsnog is hierover weinig bekend. Zeker is in ieder geval dat koolhydraten en serotonine elkaar wederzijds beïnvloeden en dat de gevolgen elkaar versterken.

 

Koolhydraten stimuleren de insulinerespons wat leidt tot de opname van de grote neutrale aminozuren (behalve tryptofaan) in de (spier-) weefsels. Tryptofaan ondervindt als gevolg hiervan minder concurrentie voor het transporteiwit en kan zo in relatief grotere hoeveelheden in de hersenen worden opgenomen. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine.

 

Als u dus wilt afvallen dient u eerst uw depressie aan te pakken. De kans is echter groot dat u niet weet dat u een depressie heeft. Over het depressies bestaan er heel wat misvattingen. Men denkt maar al te vaak dat mensen met een depressie zich slecht, ‘depressief’ voelen en zich daar maar ‘over’ moeten zetten. Dat is in de meeste gevallen niet zo. Mensen met een zachte depressie zijn ongelukkig en dat is een groot verschil. Men prefereert echter liever de naam depressie, dat klink veel meer als een ziekte… die natuurlijk met pillen moet behandeld worden (hoewel dit op korte termijn vaak de enige oplossing is, want als je niet slaapt dan kan je niet functioneren).

Hoe kan u weten dat u ongelukkig bent (niet zo simpel want de rede ontkent dit)? Als u stressgevoelig bent en slecht slaapt. De vraag is wat doet u eraan. Ongelukkig zijn los je niet zomaar op. Dat vraagt meestal een drastische koerswijziging in uw leven die dikwijls moeilijk door te voeren is, want anders had u het al lang gedaan. U weet misschien niet dat u aan een ‘depressie’ lijdt, u maar heeft ongetwijfeld al lang het gevoel dat er meerdere fundamentele zaken in uw leven ontbreken, die dikwijls emotioneel van aard zijn. Een verstoorde verhouding tussen uzelf en uw omgeving bijvoorbeeld. Een gebrek aan erkenning of liefde, een lage sociale status in functie van uw capaciteiten enzovoort.

 

Wel dienen we te beseffen dat tal van hormonale onevenwichten waaronder depressies het gevolg zijn van het feit dat onze biologische constitutie te ver af staat van de moderne maatschappij en dat deze kloof nog groter geworden in de laatste decennia. Het ligt dus zeker niet altijd aan uzelf en heeft dikwijls totaal niets te maken met zwakheid. In tegendeel, het zijn vaak sterke mensen die het meeste moeite hebben met de levensstijl opgelegd door de samenleving. Dat maakt het natuurlijk veel moeilijker om er iets aan te doen. Daarom vluchten mensen zo graag weg naar een ver land (onder de noemer op reis gaan). 

 

Het aantal depressies en dus ook zwaarlijvigheid zal in de nabije toekomst epidemische vormen aannemen. De samenleving is daar niet op voorbereid, met uitzondering van de farmaceutische industrie…

Nogmaals, dit alles is voer voor een apart boek. Als u de ware oorzaak van zwaarlijvigheid hebt achterhaald is dat toch al een begin.

 

Chronische stress gedurende vele jaren leidt tot permanente hersenschade, waardoor u voor altijd overgevoelig bent voor een stijging van uw stresshormoonspiegels. Hieruit blijkt alweer dat het zeer moeilijk is om op korte termijn aan stress en depressie iets te doen (hoewel allerlei kwakzalvers natuurlijk het tegendeel gaan beweren, net zoals de dieetmaffia). Als u onder stress staat dan schakelt uw lichaam over op overlevingsmodus. Evolutionair gezien denkt uw lichaam dat het moeilijk is om aan voedsel te geraken of dat er gevaar dreigt. U zal dan uit veiligheidsoverwegingen meer vet opslaan, of u nu veel of weinig eet.

 

Slecht slapen verhoogt ook de productie van het hormoon ghrelin (growth hormone release inducing) wat het verlangen naar voedsel doet toenemen. Een slechte nachtrust doet nog meer de stresshormoonspiegels stijgen waardoor u, nog maar eens, in een vicieuze cirkel terecht komt. Goed slapen is inderdaad een fundamenteel aspect van een bevredigend leven.

 

Mensen die hoogstens 4 uur per nacht slapen hebben een 73% meer risico op overgewicht tegenover mensen die 7 à 8 uur slapen. Zelfs als je toch nog 6 uur slaapt heb je nog altijd 23% meer risico. 

 

Mensen die dik zijn eten veel chocolade en drinken veel koffie, zeggen diëtisten en andere specialisten die genoeg moeilijke woordjes kennen om te kunnen doen alsof ze er iets vanaf weten. Ze vergeten echter waarom iemand veel chocolade eet en koffie drinkt; namelijk omdat er sprake is van een depressie en chronische vermoeidheid door slapeloosheid, veroorzaakt door die depressie. Stoppen met chocolade een koffie zal dus niet noodzakelijk leiden tot gewichtsverlies. Als u zich slecht voelt zal u er toch niet in slagen om te stoppen met chocolade en koffie.

Wanneer er een periode komt in uw leven dat u zich wat minder ongelukkig voelt (hoewel dat het verschil zo subtiel kan zijn dat u het niet eens merkt), dan zal uw drang naar koffie en chocolade vanzelf afnemen. U zal dan afvallen, maar niet noodzakelijk door uw verminderd chocolade- en koffiegebruik maar eerder door uw gewijzigd metabolisme. Maar je zult mij niet horen zeggen dat je van minder koffie en chocolade dikker gaat worden. Ik wil enkel dat de respectabele lezer de kernboodschap van dit essay goed begrijpt.

Het wil natuurlijk niet zeggen omdat u wat bent aangekomen, dat u automatisch ongelukkig bent. 

 

Werkelijke reden nr 2

Kijkt u eens goed naar onze jeugd. De meisjes hebben een andere taille-heup-verhouding. De ideale taille-heup-verhouding is 0,70. Dat vinden mannen het aantrekkelijkst. De laatste jaren echter is het vrouwelijke geslacht heel wat minder aantrekkelijk geworden (om nog maar te zwijgen van de mannen die langer en smaller geworden zijn).

Een andere verhouding tussen de vrouwelijke en de mannelijke hormonen is daar voor verantwoordelijk. Dit komt enerzijds door de emancipatie en de groter prestatiedrang en anderzijds door stress en depressie (daar gaan we weer…). De jeugd is namelijk redelijk ongelukkig. Kijk maar eens hoeveel jonge mensen drugs gebruiken, dat is echt niet meer normaal. Overheidsstudies die aantonen dat de jeugd ‘zich goed in haar vel voelt’ zijn manipulatief en ronduit misdadig want zo kunnen er geen correctiemechanismen in werking treden.

 

Werkelijke reden nr 3

Ter vervollediging nog deze reden: aanleg. Elke mens is verschillend. De ene gaat op wieltjes door het leven, de andere al kruipend. Zo gaat het ook met uw gewicht. De ene mens mag eten wat hij wil zonder ook maar 1 gram aan te komen en de ander mag geen 400 gram eten, of er komt 100 gram bij. Vanuit een evolutionair perspectief bekeken is het belangrijk dat er verschillende mensen zijn. De ene met veel spierkracht en vet, de andere slank maar handig en snel bijvoorbeeld. Hierdoor kan de groep gemakkelijker overleven. 

Die aanleg kan al van bij de geboorte tot uiting komen. Maar ook op latere leeftijd. Eenmaal het begint, kan men er uiteindelijk weinig aan doen en dient men er zich bij neer te leggen. In elk geval is het beter uw gewicht min of meer te leren onder controle houden dan hardnekkig de tijd te willen terugdraaien. Als u dit erg vindt dat raad ik u aan om extra kwaliteiten en vaardigheden te ontwikkelen.

 

Dan is er ook nog de maatschappelijke druk om slank te zijn. In de media en de mode-industrie ziet men telkens slanke tot hyperslanke mensen. Er is daar veel kritiek op, maar toch is dit niet meer dan een versterking van wat de mensen willen. Slankheid staat nu eenmaal voor jeugdigheid en gezondheid en is dus seksueel enorm aantrekkelijk. Ook lokt een slank en dus fragiel uitziend lichaam bescherming uit van het mannelijk geslacht. Dat is genetisch geprogrammeerd en de bijbel en de koran zullen daar weinig kunnen aan veranderen. Wat natuurlijk absoluut niet kan zijn die graatmagere, uitgehongerde en totaal onaantrekkelijke modellen op de catwalk. Wat wil men daarmee feitelijk bewijzen? Dat het interessant is om als man te investeren in breekbare vrouwen…?

 

 

Waarom worden deze oorzaken verzwegen?

Geen enkele overheid geeft graag ruchtbaarheid aan het feit dat haar onderdanen ongelukkig zijn. Men zou er wel eens op uit kunnen komen dat die overheid mede verantwoordelijk is… Maar het is vooral onder druk van de ‘dieetindustrie en de big farma dat de werkelijke oorzaken verdoezeld worden; stel u voor dat er iets aan gedaan zou worden, dan verdienen ze niks meer. Er zijn zelfs nu nog altijd psychiaters die beweren dat het aantal depressies niet is toegenomen tegenover vroeger. ‘Ze worden nu beter gedetecteerd’, klinkt het. Dit soort mensen die zulke absurde uitlatingen doen zijn als het ware de hoeren van het systeem. Kijk gewoon eens om u heen en als dat niet helpt, giet dan een emmer koud water over u!

 

 

Besluit 1

Als u stressgevoelig bent en u leidt aan een (lichte maar chronische) depressie mag u doen wat u wil, u zal er in het beste geval in slagen om uw gestage gewichtstoename enigszins binnen de perken te houden. U dient eerst uw stemmingsstoornis aan te pakken. Graag nodig ik u uit om het boek ‘Mensen zonder depressie zijn abnormaal!’ te lezen op www.siskevanhooren.com.

 

 

Besluit 2

Deskundigen zijn deskundig in het onbekwaam zijn of ze hebben het enkel op uw geld gemunt of ze ontvangen smeergeld in de vorm van subsidies en sponsoring voor hun research.

 

 

Als je er in geslaagd bent om een kleine beetje gelukkiger te worden, zal je vanzelf afvallen zonder ook maar iets te wijzigen in uw voedingspatroon. Omdat dit niet zo evident is kan een liposuctie of een lintworm helpen. 

 

Revolutionaire vermageringsmethoden: liposuctie en lintwormen!

 

Liposuctie

Zoals we reeds gezien hebben is extra vetopslag vanaf een zekere leeftijd volkomen natuurlijk. Als u echter nog dikker wordt is het extra moeilijk om beduidend af te vallen, temeer omdat een depressie moeilijk op korte en middellange termijn te behandelen is. Het gedeeltelijk verwijderen van het buikvet heeft geen negatieve invloeden op uw gezondheid. Uw lichaam stapelt nog op vele andere plaatsen vet op. In tegendeel: operatieve verwijdering van minder dan 1 kg intra-abdominaal vetweefsel gaat gepaard met een verbetering van de insulinegevoeligheid en een daling van de insulineniveaus. Praat er eerst over met uw huisarts. Hij zal u een erkende kliniek aanraden. Dat kost meer, maar de professionele klinieken zijn beter uitgerust dan traditionele hospitalen. Voor een liposuctie van uw buikvet betaalt u ongeveer een 3.500€.

Ik begrijp dat dit een drastische methode is maar na het lezen van het bovenstaande is dit voor veel mensen de enige oplossing, wel in combinatie met de aanpak uw depressie en slapeloosheid. Met aanpak bedoel ik niet antidepressiva slikken want daarvan wordt u dikwijls nog veel dikker. Meestal is dus een fundamentele verandering in uw leven noodzakelijk. Zo eentje waarvan u achteraf zegt: “Dat had ik al véél eerder moeten doen…”

 

Lintworm

Vroeger waren mensen magerder dan nu en dat komt omdat veel mensen besmet waren met lintwormen of trichinen. Zo een parasiet heeft heel wat voedsel nodig en houdt zijn gastheer dus slank. Volgens sommigen hebben mensen nu veel meer allergieën omdat mensen veel parasieten uit hun lijf verbannen hebben en daardoor wordt het afweersysteem minder gestimuleerd. Op het platteland in Vietnam bijvoorbeeld hebben 2 op de 3 kinderen wormen in hun darmen. Allergieën zijn er extreem zeldzaam. Is de gezonde voeding uit Azië waardoor je slank blijft dus ook een mythe…?

Natuurlijk is het niet bepaald gezond advies maar ik vond dit toch vermeldenswaard.

 

Wat wel werkt bij mensen zonder metaboolsyndroom door stress en depressie.

En zelfs al lijdt u aan metaboolstoornissen, het kan nooit kwaad om het te proberen. U zal in elk geval uw gewicht beter onder controle kunnen houden.

 

Voedsel met een hogere voedingswaarde herprogrammeert het lichaam. Als u niet altijd vers kan eten, kan u ook een vitaminesupplement tijdens uw eten nemen. Zo krijgen uw hersenen toch nog een positief signaal.

 

Door langer te kauwen en trager te eten neemt de directe verzadigingswaarde toe. Door stress en neerslachtigheid willen we echter zo snel mogelijk dat verzadigingsgevoel beleven….

Het is altijd verstandig niet te snel te eten. Voordat uw hersenen een verzadigingsgevoel geven verstrijkt er al gauw een kwartier. Eet dus traag, heel traag.

 

Vezels vertragen de opname van suikers. Neem vezels als voedingssupplement en eet zo veel mogelijk vezelrijke voeding. Vezels laxeren ook. Volgens sommige specialisten zouden we grotendeels voedsel moeten eten dat goed laxeert. Maar die ‘specialisten’ zijn altijd mensen die van nature weinig voedsel opnemen en daardoor slank blijven. De zoveelste mythe dus. Feit blijft, vezels zijn gezond.

 

Knabbel op suikervrije kauwgum, dat onderdrukt de trek.

 

Eet alleen als u honger heeft. Zo smaakt het voedsel ook het lekkerst. Zo leven we veel dichter bij onze natuur en leven we ook vele langer. Telkens u voedsel verbrandt, produceert u namelijk afvalstoffen die leiden tot celveroudering. Als u geen honger hebt voor de maaltijd, dan hebt u teveel gegeten ervoor.

 

Mensen die stressgevoelig zijn sporten best regelmatig. Uw stresshormoonspiegels zullen dalen, u wordt minder insulineresistent, uw stofwisseling gaat sneller verlopen (dan toch zolang u aan sport doet), u zal iets beter slapen en het is gezond voor alles en nog wat. Uw lichaamscellen worden actiever en zullen daardoor meer glucose opnemen. Dit is ondergeschikt aan het aantal calorieën dat u verbrandt, maar dat is altijd mooi meegenomen. Bedrijf op een ontspannen manier sport en met een hartslagmeter waarbij u er op let dat u in uw aërobe zone blijft. Sport drie keer per week gedurende een uur; niet minder anders krijgt uw lichaam onvoldoende signalen. De belangrijkste reden om te sporten is dat u zich beter zal voelen. Logisch, want u gaat evolutionair gezien (terug) op jacht en dit werkt allerlei gunstige hormonale processen in de hand. U leeft dus dichter bij uw natuur.

Tracht te eten na het leveren van een inspanning. U moet uw voedsel als het ware verdienen, net zoals onze voorouders, de jager-verzamelaars. Het is aangetoond dat men gemakkelijker afslank als men voor het ontbijt gaat sporten.

Mensen met een neiging tot depressie echter hebben geen zin om te gaan sporten. Dat heeft weinig met wilskracht te maken. Vechten tegen een hormonaal onevenwicht is een harde strijd die meestal toch verloren wordt. Idem voor vechten tegen eetlust.

 

Eet zoveel mogelijk samengestelde koolhydraten (trage suikers) zoals brood van bij de warme bakker in plaats van enkelvoudige koolhydraten (snelle suikers) in de vorm van de zogenaamde ‘gezonde tussendoortjes’ en ander vergif.

 

Eet zoveel mogelijk fruit, vooral tijdens het ontbijt. Dit zal uw lichaam weer in de juiste richting programmeren.

 

Kies voor voedsel dat veel water bevat zoals soep, groenten en fruit (wat eigenlijk voor een stuk water in vaste vorm is).

 

Vlees is niet zo ongezond als men beweert. We hebben er tenslotte 2 miljoen jaar op geleefd. Maar kip en vis zijn nog beter. En de vleesconsumptie mag niet ten koste gaan van het eten van groenten.

 

Eet meer eiwitten dan koolhydraten en vet. Dus veel groenten en vlees, weinig of geen aardappelen bijvoorbeeld. U zal ook minder snel weer honger krijgen.

 

Ga niet op dieet want dat heeft meestal een omgekeerd effect. Zoals Kelly Brownell het ooit zo mooi gezegd heeft: “Eén manier om er geen gewicht bij te krijgen is om het in de allereerste plaats niet kwijt te raken.”

 

Eet drie maal per dag, dan heb je minder insulinepieken

Ontbijt is dus belangrijk, alsook het eten op een regelmatig tijdstip. Eet wel een licht ontbijt, zo zal u beter geconcentreerd blijven want uw hersenen gaan dan over op overlevingsmodus opdat u voedsel zou vinden. 

Een regelmatig leven is dus belangrijk. Dat zegt men al langer maar men vertelt er nooit bij waarom; zolang we maar niet te slim worden hé…

Ook is bewezen dat de drang naar ongezond voedsel afneemt als je een ontbijt achter de kiezen hebt.

 

Neem een chroomsupplement. Chroom helpt de insulineproductie onder controle te houden en het speelt ook een rol in de regulatie van uw triglyceriden (cholesterol e.a.). Veel mensen hebben een tekort aan chroom omdat het veel minder in bewerkt voedsel voorkomt. Het is helaas altijd hetzelfde verhaal op dat vlak.

 

Neem een omega-3 voedingssupplement. Door omega-3 responderen de lichaamscellen (mitochondriën) sneller aan insuline.

 

Eet zoveel mogelijk magere yoghurt zonder toegevoegde suikers. U raakt al snel gewoon aan de smaak. Ideaal als ontbijt gemengd met ontbijtgranen (wel niet van Amerikaanse merken, tenzij u chemiestudent bent en een interessante studie wilt maken!). Het is een beetje zoeken naar een merk dat je lekker vindt, maar eenmaal je hersenen doorhebben dat je gezond eet, zullen je voedsel vanzelf lekker doen vinden.

 

Neem probiotica als supplement. Ze hebben een positieve invloed om je weerstand, metabolisme en vetopslag. Het beste neem je probiotica in poedervorm.

 

Gebruik zo nooit antibiotica, tenzij het echt niet anders kan (en je dus op sterven ligt…).

Vee wordt juist vetgemest door ze antibiotica toe te dienen.

 

Doe vier keer per jaar een vitaminekuur.

 

Eet veel gevarieerder. Porbeer gerechten uit die je niet kent. U hersenen herkennen die nieuwe calorieën niet en zullen uw lichaam geen opdracht geven om extra vet op te slaan want het denkt dat het nog steeds in een omgeving zit waarin het moeilijk is voedsel te vinden.

In de supermarkt vind je 20.000 producten, maar mensen kiezen daar jaarlijks slechts 200 van uit.

 

Vermijd voedingswaren die claimen dat ze gezond zijn. Meestal zitten er vervangende producten in die veel schadelijker zijn.

 

Drink zo weinig mogelijk koffie en liefst geen koffie als je stressgevoelig bent. Drink nooit energiedranken want die hebben hetzelfde effect als koffie maar dan erger.

 

Drink nooit sportdranken, tenzij je echt heel zware inspanningen levert of je een sportman bent. Gebruik zeker geen sportdranken als frisdrank. Dit is wat bepaalde Amerikaanse bedrijven trachten te bewerkstelligen. In de zomer komt dan altijd een alchemist met een witte jas op televisie die zegt: “Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven.” Ik stel voor om die persoon zijn rekeningen eens na te kijken. Toen sportdranken nog niet bestonden kwamen we allen om van dorst?

 

Koppel televisiekijken volledig los van eten. Voedselmarketeers hebben aan de link met eten en tv-kijken jaren gewerkt en met veel succes.

 

Val niet in de val van portie-inflatie. De porties worden alsmaar groter; verzet u daar tegen.

 

Ga zoveel mogelijk naar Arabische of Aziatische landen, het voedsel is daar veel gezonder en ook veel lekkerder.

 

Zorg goed voor uw kinderen. Door de ontbinding van het traditionele gezin eten wij en vooral onze kinderen veel ongezonder dan vroeger, ook al omdat ze zich slecht voelen. Leg in detail uit waarom ze gezond moeten eten in plaats van ze zomaar te berispen. U deed toch ook graag het tegenovergestelde van wat uw ouders zeiden…?

Wat vooral het probleem is is dat als je als kind al een halve dag achter je computer zit en dan nog teveel suiker en te weinig fruit eet, je daarvan op zich niet obees wordt, maar wel door de hormonale veranderingen (uitstel verzadigingsgevoel, meer vetopslag…) die het veroorzaakt waardoor je (later) dikker wordt. 

Er wordt nu veel minder tijd besteed aan het klaarmaken van een gezonde maaltijd. De marketing heeft zich genesteld in het gat dat is ontstaan op het vlak van voedselkennis.

 

Probeer de Shangri-La methode van Seth Roberts

Het beste leest u zijn boekje, maar ik zal het gauw kort uitleggen.

Als u te weinig eet, dan schakelt uw lichaam over op overlevingsmodus en dan zal u juist meer vet gaan opslaan. Als u echter veel bewerkt en calorierijk voedsel eet, dan krijgen uw hersenen het signaal dat er weer een periode van overvloed is. U zal dan ook meer vet opslaan omdat uw lichaam juist wil profiteren van deze goede periode om beter voorbereid te zijn op perioden van schaarste (die in de moderne maatschappij natuurlijk nooit komen). Dit zal zeker het geval zijn als u dikwijls hetzelfde voedsel eet omdat u dat juist lekker vindt. Maar de reden waarom u dat lekker vindt is omdat er veel calorieën inzitten en uw hersenen er voor zorgen dat u dat extra lekker vindt. Uw hersenen zullen telkens dat calorierijk voedsel herkennen en er dus van gebruik maken om extra vetten op te slaan.

Hoe kan u deze vicieuze cirkel doorbreken? Heel eenvoudig (als u het weet), u drinkt twee soeplepels olijfolie per dag waarbij u uw neus dichtknijpt. Een uur voor en na elke lepel eet en drinkt u niets (behalve water) en poetst zelfs uw tanden niet. Hoe werkt het? In een lepel olijfolie zitten 100 calorieën. Als u uw neus dichtknijpt dan detecteren uw hersenen wel de calorieën maar niet waar ze vandaan komen want u smaakt bijna niets. Uw hersenen denken dan dat de periode van dat lekkere overvloedige calorierijke voedsel achter de rug ligt en gaan dus minder vet laten opslaan. U zal dus afvallen. U kan dit niet voor altijd toepassen, want na enkele maanden hebben uw hersenen u wel door. Maar u kan dit wel telkens hernemen. U kan ook voor wat afwisseling zorgen en eens fructose proberen opgelost in wat water. Wel telkens uw neus dichtknijpen terwijl u drinkt. Dit werkt al na drie dagen en u zal ook veel minder trek krijgen. Nadeel is wel dat als u dit elke dag toepast uw eten minder lekker zal smaken.

Als u metaboolstoornissen heeft, dan zal deze methode wel veel minder effectief zijn, net zoals alle andere methoden, dat is intussen wel duidelijk.

 

Succes!