Siske over evolutionaire psychologie

Al op jonge leeftijd voelde Siske zich nauw verbonden met chimpansees en evolutionaire psychologie avant la lettre. De bekende auteur Desmond Morris van onder andere De Naakte Aap, is lange tijd zijn groot voorbeeld geweest. De verwantschap tussen mensen en chimpansees is zo klaar en helder dat hij zich mateloos ergert aan mensen die het tegendeel beweren. Volgens hem zit de sleutel tot de oplossing van veel maatschappelijke problemen in de kennis over onze verre voorouders. Veel van zijn columns zijn dan ook evolutionair-psychologisch geïnspireerd.

 

 

"Hoe meer je weet over apen hoe minder het verschil wordt tussen ons, mensen. Nou ja, er is wel degelijk een verschil: wij mensen maken ons de hele dag druk over onze computer die nooit functioneert zoals het hoort."

 

 

"We vinden het een fascinerend verhaal hoe de mensheid gekomen is tot wat ze nu is, maar niemand stelt zich de vraag hoe het toch komt dat chimpansees niet verder geraakt zijn. Het antwoord is nochtans simpel, wij hebben wat meer geluk gehad..."

 

 

"De voorloper van de mens, splitste zich af van de aap-achtigen en evolueerde later tot jager-verzamelaar. Sindsdien zijn onze genen haast niet meer gewijzigd en is er nog niets veranderd."

 

 

"Het is maar als je je in het woud tussen de chimpansees bevindt, dat je nikkel valt... "Waar zijn wij toch mee bezig?"

 

 

"93% van het succes van een Amerikaanse president wordt bepaald door... zijn lichaamstaal."

 

 

"Onze cultuur en zogenaamde beschaafdheid is slechts een heel dun politiek correct laagje waaronder zich een totaal verschillende subcultuur bevindt. Het is fascinerend om te zien hoe die twee zo harmonieus samengaan."

 

 

"Jammer dat een bepaalde politieke klasse onze verwantschap met chimpansees minimaliseert en te pas en te onpas verwijst naar het gedrag van bonobo’s, enkel en alleen omdat dit beter past in de huidige maatschappelijke dogma’s. Wij mensapen hebben niets te maken met bonobo's."

 

 

"Mannen en vrouwen zijn heel erg verschillend, zo verschillend zelfs dat het bijna onbegrijpelijk is dat sommige koppels het zo lang uithouden. Mochten de seksen wat meer over hun verschillen weten, hun relatie zou veel beter standhouden. Maar ja, 15 jaar geleden had ik een gesprek met enkele neurologen over sekseverschillen. Ze hadden geen idee waarover ik het had... en nu nog niet vrees ik."